Belföld

Az Európai Bizottság vizsgálja, jogszerű-e a magyar benzinkutakon az autósok megkülönböztetése

rtl.hurtl.hu

2022. június 2. 16:47

Ha indul is kötelezettségszegési eljárás, évekig is eltarthat.

Vizsgálja az Európai Bizottság a magyar benzinár szabályozást – tudta meg az RTL Híradó. 

Jelenleg vizsgáljuk az intézkedés hatályát, tartalmát, az okát és indoklását – jelentette ki az RTL Híradó kérdésére csütörtökön Sonya Gospodinova, az Európai Bizottság szóvivője. Általánosságban hozzátette: 

az uniós szabályok szerint tilos magasabb árat megállapítani annak alapján, hogy az igénybe vevő milyen állampolgár, vagy melyik tagállamban él. 

Arról, hogy indul-e kötelezettségszegési eljárás, később dönthetnek. Ha végül el is indul Magyarországgal szemben az uniós eljárás, az évekig tarthat. 

Csaknem egy hete már, hogy csak magyar forgalmival lehet hatósági áras üzemanyagot tankolni, a külföldi autók vezetőinek a jóval magasabb piaci árat kell fizetniük. Az ügyben felemelte szavát a horvát miniszterelnök is, Ausztriában pedig sokakból váltott ki heves érzelmeket a magyar kormány intézkedése, ahogy a magyar benzinkutasok is tapasztalják némelyik autós ellenállását. A szigorítás bejelenésekor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: visszaéléseket tapasztaltak, ezeket akarják megállítani. 

Az RTL Híradó a kormánytól szeretett volna interjút kérni a bírálatok ügyében, de nem akartak nyilatkozni. Levélben azt írták: a benzinárstop a magyar embereket védi az extrém magas üzemanyagáraktól. Hozzátették: az európai embereket nem kötelezettségszegési eljárásokkal kell megvédeni.

A benzinkutasok kicsit földönkívüliekké váltak a saját országukban – jellemezte a május 27-e óta kialakult helyzetet Egri Gábor, a független benzinkutasok érdekképviselője szerdán a Reggeliben:

 
Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

 

 

#Belföld#európai unió#európai bizottság#kötelezettségszegési eljárás#benzin#benzinárstop

Címlapról ajánljuk