Külföld

A horvát miniszterelnöknél is kiverte a biztosítékot a benzinturizmus leállítása

rtl.hurtl.hu

2022. június 1. 12:03

Andrej Plenkovic szerint Magyarország törvénysértően diszkriminálja a külföldieket.

„Magyarország nem alkalmazhat hátrányos megkülönböztetést más uniós országok állampolgáraival szemben” – mondta kedden a horvát médiának a brüsszeli EU-csúcs végén Andrej Plankovic horvát miniszterelnök. Ha az uniós külföldieknek magasabb árat kell fizetniük a magyar benzinkutakon, mint az állampolgároknak, az „egyértelmű törvénysértés” – tette hozzá a Berliner Zeitung cikke szerint. 

A lap úgy fogalmaz: Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken „meglepő módon attól tette függővé a benzin árát, hogy hol tartják nyilván a tankolni kívánt járművet.” A Magyarországon nyilvántartásba vett autókba továbbra is 480 forintos (1,22 eurós) áron lehet tankolni benzint, illetve gázolajat. A külföldön nyilvántartott gépjárművek tulajdonosainak viszont ki kell fizetniük a hatósági árnál 40-60 százalékkal magasabb piaci árat, teszik hozzá. 

Ausztriában sem üdvözli mindenki a magyar kormány szigorítását. Egy osztrák civil szervezet hétvégén tömeges akciót szervezett a szabályozás miatt, ki akarják fizettetni a külföldi autósokat ért kért, túlfizetést. Cikkünkben a szervezet úgy fogalmazott: Ausztriában sincsenek a magyarokra rótt felárak.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Andrej Plenkovic horvát kormányfő a Kohézió Barátai csoport kormányfői szintű ülésén a portugáliai Beja városában 2020. február 1-jén. – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Külföld#horvátország#benzinárstop#andrej plenkovic#tankolás

Címlapról ajánljuk