Belföld

Novák Katalin nem engedett a tanárok kérésének, aláírta a sztrájkjogot korlátozó törvényt

rtl.hurtl.hu

2022. május 31. 8:44

A szakszervezetek alkotmányjogi panaszt tesznek, de akár az Európai Bíróságig is elviszik az ügyet.

Aláírta a pedagógussztrájkot korlátozó törvényt Novák Katalin köztársasági elnök, annak ellenére, hogy a szakszervezetek azt kérték tőle, forduljon az Alkotmánybírósághoz. 

Az érdekképviseletek a Népszava információi szerint 

alkotmányjogi panaszt tesznek, ha pedig az Alkotmánybíróságon nem járnak sikerrel, akkor az Európai Bírósághoz fordulnak.

A köztársasági elnök a Magyar Hang cikke szerint május 25-én, a tanárok kérésével egy időben kapta meg Kövér László házelnöktől a veszélyhelyzet megszűnéséről szóló salátatörvényt, május 26-án pedig alá is írta. A Magyar Közlönyben még aznap kihirdették a jogszabályt.

A pedagógusok munkabeszüntetésére ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a koronavírus-járvány idején, például kötelező a gyerekfelügyelet, és az órák felét, végzősök esetében pedig száz százalékát meg kell tartani a sztrájk alatt. 

A tanárok a sztrájkkal a következőket akarják elérni:

  • A pedagógusok és nem pedagógus beosztásban lévők bérhelyzetének rendezése. (Idén január 1-jétől – a kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal emelkedjen a fizetés.)
  • A munkateher csökkentése. (Neveléssel-oktatással lekötött munkaidő heti 22 óra legyen.)

Korábban a tanárokra vonatkozó oltás is szerepelt a követelések között, de miután a kormány megszüntette a koronavírussal kapcsolatos legtöbb intézkedést, a szakszervezetek ezt teljesítettnek veszik. 

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Varga György / MTI

#Belföld#sztrájk#pedagógus#szakszervezet#tanár

Címlapról ajánljuk