Belföld

Márki-Zay Péter: Valakik nagyon félnek egy új, tisztességre és becsületre épülő párt megjelenésétől

rtl.hurtl.hu

2022. május 20. 13:04

Állítja: a maradvány kampánypénzeket jogi okokból nem adhatja át az MMM pártoknak.

„Naponta jelennek meg a lejárató cikkek – valakik nagyon félnek egy új, tisztességre és becsületre épülő, hiteles alternatívát jelentő párt megjelenésétől” – írta pénteken Facebook-oldalán Márki-Zay Péter, az egyesült ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje. Kitért arra, hogy „tegnap ismeretlen pártemberekre hivatkozva az MMM által vezetett összellenzéki kampány adománygyűjtését és az állítólag fennmaradó adományok jogosultságát kérdőjelezték meg olyanok, akik velünk ellentétben eddig sem civil adományokból és egyáltalán nem átláthatóan gazdálkodtak.”

Szerinte a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) a kampány során mindig a saját nevében és saját felelősségére kért támogatásokat, azokkal átláthatóan el fog számolni,

a maradványt – ha lesz – azonban jogi okból nem adhatja át egyetlen pártnak sem, hiába sugallják most ezt újságcikkben egyesek.


Ahogyan pénteken megírtuk, Kész Zoltán, az MMM vidékért felelős alelnöke, az ellenzéki miniszterelnök-jelölt volt tanácsadója nyílt levélben szólította fel Márki-Zay Pétert, hogy még májusban számoljon el az ellenzéki összefogásnak a választások előtt küldött támogatói pénzekkel. A mozgalmon belüli feszültség az után nőtt még nagyobbra, hogy Márki-Zay Péter bejelentette, Civilek Pártja néven új pártot kíván létrehozni. 

„Ő is pontosan tudja, hogy az adományok visszautalása képtelenség” – fogalmazott a Telexnek Márki-Zay Péter Kész Zoltán levelére reagálva. Szerinte Kész nyílt levele azért különösen problémás, mert azt sugallja, hogy ő és az MMM pártépítésre szeretnék felhasználni a mozgalom adományszámláján maradó összeget. „Ez azonban jogilag is kizárt, pártnak ezt a pénzt nem lehet odaadni” – mondta a hódmezővásárhelyi polgármester, aki kifejezetten vissza is utasította Kész Zoltán sejtetését, miszerint pártalapításra használnák a pénzt. 

Ezt a pénzt az MMM fogja felhasználni, és arra fogja felhasználni, amire kapta, azaz Orbán Viktor leváltására

– mondta a Telexnek Márki-Zay, hozzátéve: az elszámolást természetesen el fogják készíteni.

Márki-Zay Péter pártalapítási szándékairól a Híradó is beszámolt:

 

Nyitókép: Rosta Tibor / MTI

#Belföld#márki-zay péter#párt#mindenki magyarországa mozgalom

Címlapról ajánljuk