Belföld

Kész Zoltán Márki-Zay Péternek: „Még ebben a hónapban rendesen elszámolsz a kampánypénzzel”

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 20. 11:59

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt volt tanácsadója nyílt levélben fordult a lopást nem tűrő hódmezővásárhelyi polgármesterhez.

Nyílt levélben szólította fel Márki-Zay Pétert Kész Zoltán, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) vidékért felelős alelnöke, az ellenzéki miniszterelnök-jelölt volt tanácsadója, hogy még májusban számoljon el az ellenzéki összefogásnak a választások előtt küldött támogatói pénzekkel. 

Kész Zoltán közzétett levelét – amiben azt írja, hogy felfüggeszti vezetőségi tagságát a Mindenki Magyarországa Mozgalomban, ha Márki-Zay Péter nem számol el a pénzadományokkal – a 444 vette észre.

Kész Zoltán posztjában úgy fogalmazott, hogy korábban egyetértett Márki-Zay kampányának egyik fő üzenetével, ami szerint azért támadja őt a Fidesz, mert nem tűri a lopást:

Éppen ezért, az MMM vezetőségi tagjaként attól teszem függővé vezetőségi tagságom fenntartását, hogy még ebben a hónapban rendesen elszámolsz a kampánypénzzel.

Kész Zoltán azt szeretné tudni, hogy mire költötte el az MMM a támogatók pénzét, és hogy a kampányra átutalt támogatásokból megmaradt összeget milyen módon juttatja vissza az MMM az adományozókhoz. Kész Zoltán leszögezi, hogy

az adományozók által egyértelműen célhoz kötötten adott támogatásokat nem a célra felhasználni (például pártot építeni belőle) lopás, amelyet az MMM-ben nem csak te, de senki más sem tűr el.

Márki-Zay Péter kormányfőjelölti kampányában volt, hogy hetente többször is küldtek a támogatói emailcímekre az alábbihoz hasonló adománykérő leveleket. Arról, hogy ezekből pontosan mekkora összeg folyt be, eddig nem közöltek számokat.

A mozgalmon belüli feszültség az után nőtt még nagyobbra, hogy Márki-Zay Péter bejelentette, Civilek Pártja néven új pártot kíván létrehozni. Az általa alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségéből többen bírálták ezt a tervét. Lukácsi Katalin szerint például most nincs itt az ideje egy új párt alapításának, Magyar György pedig azt mondta, az MMM-ből nem lehet pártot csinálni, de Üveges Gábor és Kész Zoltán is jelezte, hogy nem akarnak csatlakozni a konzervatívokat, keresztényeket, zöldeket és liberálisokat is tömörítő néppárti kezdeményezéshez.


Lukácsi Katalin a poszt alatti kommentben védelmébe vette Márki-Zay Pétert, és azzal szembesítette Kész Zoltánt, hogy azt az embert, akit most kritizál, ő maga is kormányfőjelöltnek ajánlotta a magyar polgárok számára: „Számot kell ezzel a felelősséggel is vetni, nem csak a kampánypénzekkel.”

Kész bejegyzéséhez hozzászólt Márki-Zay Péter felesége, Márki-Zayné Vincze Felícia is, aki azt írta, hogy “tudod a Péter számát, miért nem hívod fel? Vagy legalább felvennéd, amikor hív. Én úgy tudom, teljes tisztújítás lesz." Kész erre válaszul azt írta, hogy egy hete írt Márki-Zaynak levelet, de ő azóta sem válaszolt rá. „Tőle tanultam, hogy a nyilvánosságot kell ilyen esetekben használni. Legutóbb március 16-án hívott, hogy megköszönje segítségemet Tusk látogatása kapcsán.” Márki-Zayné szerint nem igaz, hogy március közepén hívta volna utoljára a férje: „két napja hívott, az elnökségire is hívtak, nem jelentél meg” – erre Kész már nem reagált.

Nyitókép: Nagy Attila Károly/rtl.hu

#Belföld#ellenzéki összefogás#márki-zay péter#kész zoltán#mindenki magyarországa mozgalom#elszámolás#kampánypénz

Címlapról ajánljuk