Belföld

Kenőpénz miatt őrizetben a Miniszterelnökség egyik főosztályvezetője

rtl.hurtl.hu

2022. május 9. 7:40

A korrupcióval gyanúsított tisztségviselő a korrupció miatt visszatartott uniós forrásokkal kapcsolatos munkát végzett – írta a 24.hu.

A Miniszterelnökség egyik főosztályvezetőjét is letartoztatták a Pénzügyminisztériumot is érintő ügyben, amiben 18 embert, köztük öt minisztériumi dolgozót vettek őrizetbe korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt – írta a 24.hu. A lap információi szerint a kormánytisztviselő a korrupció miatt visszatartott uniós forrásokkal kapcsolatos munkát végzett a Miniszterelnökségben.

Az RTL Híradó arról tudósított április 21-én: 18 embert, köztük öt minisztériumi dolgozót vettek őrizetbe korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt. Az ügynek összesen húsz gyanúsítottja van, köztük a Pénzügyminisztérium négy pályázatkezelő munkatársa és a Miniszterelnökség egyik osztályvezetője. Az ügyészség szerint kenőpénzt fogadtak el azért, hogy uniós és magyar költségvetésből finanszírozott pályázatok támogatást nyerjenek.


A 24.hu az ügyészségi indítványra hivatkozva azt írta, hogy 

a főosztályvezető feladata az volt, hogy csúszópénzért cserébe azoknál az elutasított pályázatoknál járjon el, amelyek esetében felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Miniszterelnökséghez a pályázók. Az ügyészség szerint a főosztályvezető intézte el, hogy a kifogásnak mindenképpen helyt adjanak, és ezáltal a támogatási kérelem visszakerüljön a rendszerbe újbóli elbírálásra.

A Miniszterelnökség főosztályvezetője ellen háromrendbeli vezető beosztású hivatali személy által, az előnyért hivatali kötelezettségét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása a gyanú, amiért öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat, ha elítélik. A 24.hu információja szerint a gyanúsítás alapját egyebek mellett több ezer oldalnyi lehallgatási jegyzőkönyv képezi ez esetben is.

Gulyás Gergely korábban azt állította, hogy politikai háttérrel rendelkezők nincsenek az érintettek között, és az ügyben politikai felelőst sem nevezett meg. Egy érintett, jelenleg letartóztatásban lévő pénzügyminisztériumi tanácsos széfjéből 190 millió forint került elő, s amiről azt állította a tisztviselő, hogy az „az édesanyjáé”.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: boonchai wedmakawand / GettyImages

 

#Belföld#ügyészség#korrupció#kenőpénz#pénzügyminisztérium#miniszterelnökség

Címlapról ajánljuk