Belföld

Elúszott: idén sem lesznek a Dunán BKV-hajók

rtl.hurtl.hu

2022. május 9. 12:49

A bevételek csökkenésével és a kormányzati elvonásokkal magyarázták a döntést. 

A BKV és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) üzleti terve sem tartalmazza a kishajózást, a BKV 2022-ben ugyanis csak a Csepel-Királyerdő és Soroksár, Molnár-sziget között közlekedő révvel számol – írta a Népszava. A magyarázat szerint azért nem lesznek BKV-hajók a Dunán, mert az önkormányzat a tavalyi évhez hasonlóan továbbra sem tudja biztosítani a fővárosi hajózási tevékenység üzemeltetéséhez szükséges fedezetet, a „közösségi közlekedési bevételek csökkenése, valamint a kormányzati elvonások miatt”.

A Népszava emlékeztetett arra, hogy 2020-ban is csak nagy nehezen tudtak üzemeltetőt találni a hét hajóból álló flottára, de a járvány közbeszólt, és 2021-ben a járvány és a kormányzati elvonások miatt az átmeneti szüneteltetés mellett döntöttek. Ez most állandósulni látszik, hiszen az idén sem rendelték meg ezt a közszolgáltatást a BKV-tól.

A BKV-hajók 2013-ban indultak újra a városban, félmilliárdos uniós támogatásból – írta a lap. A nyitó év 346 ezres utasszáma után néhány évig 300 ezer körül sikerült stabilizálni a forgalmat, de 2019-re 260 ezerre esett vissza, és a BKK már két évvel az újraindítás után elismerte, hogy a projekt eredeti célja, hogy a hajózás „a közösségi közlekedés integráns részévé váljon”, nem teljesült, mert a BKV hajói „alkalmatlanok a városi közlekedés elvárásainak teljesítésére”.

 

Nyitókép: A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) menetrend szerint közlekedő utaszállító hajójába szállnak be az utasok a Kossuth Lajos téri kikötőben. MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#budapest#hajó#hajóközlekedés#bkv-hajók#bkv#bkk#fővárosi önkormányzat

Címlapról ajánljuk