Belföld

A maffia ismeretlen katonájától Borkai szexvideójáig: az érinthetetlennek hitt M. Richárd

Molnár RichárdMolnár Richárd

2022. május 6. 16:04

Egy napon halt meg barátjával, Berki Krisztiánnal a magyar bűnözés emblematikus figurája, M. Richárd, aki ugyan sose jutott a ranglétra tetejére, de mindig jól navigált a zavarosban. Máig nem tudni, hogy azért bántak-e vele a hatóságok kesztyűs kézzel, mert információkkal segítette a rendőrséget, vagy pedig a nagypolitikának volt szüksége a szolgálataira.

A magyar hírfogyasztók döntő többsége valószínűleg aznap ismerte meg a pénteken elhunyt M. Richárd nevét, amikor 2017. május 15-én a nagyjából 140 kilométer/órás sebességgel vezetett Mercedes kabriójával két ember halálát követelő balesetet okozott a budapesti Dózsa György úton.

A sajtóban ezután burjánzottak el azok az információk, hogy M. Richárd az egykori alvilági kapcsolatai mellett közvetve politikai körökbe is bejáratos volt, baráti viszonyt ápolt a vele egy napon elhunyt, áfacsalásért elítélt celebbel, Berki Krisztiánnal, továbbá hogy szinte a rendőrség orra előtt hányt fittyet a törvényekre. Sőt az ellene zajló büntetőeljárás idején még a Seychelles-szigetekre is kiugorhatott nyaralni barátnőjével a Magyar Nemzeti információi szerint. M. Richárd karrierje azonban a magyar alvilág háborúiban kezdődött, méghozzá erőszakkal és vérrel.

A maffia katonája és tábornoka

2006 októberében hirdettek jogerős ítéletet az úgynevezett „kecskeméti maffiaperben” (az elsőfokú bírósági tárgyalások kecskeméti helyszínéről nevezték így a korabeli sajtóban), amely az 1990-es évek közepétől működő, Radnai László vezette banda ellen zajlott. A Radnai-klán kábítószer-kereskedelemből, prostitúcióból és védelmi pénzek beszedéséből élt, ezen kívül félig illegális és legális üzletekben is érdekeltek volt: régiségboltokat, teniszpályát, szállodát és éttermeket üzemeltetett, az egyik tag tulajdonában állt például Budapest belvárosában a Zsiráf étterem is.

A banda hierarchiájában az erős fizikumú M. Richárd a harmadik szinten állt, saját irányítási és döntési jogokkal. 

Ő ellenőrizte a szórakozóhelyeket Budapesten és a Balatonon, de ő irányította, szervezte az erőszakos fellépést igénylő akciókat is. Maga is „katonaként”, azaz az erőszak végrehajtójaként, izomemberként, kidobóként kezdte bűnözői pályafutását, majd maga vált a katonák „tábornokává”. Unokatestvére, Lakatos Levente a Fókusznak elmondta: Richárd már 17 évesen elköltözött otthonról, és „a saját lábára állt”.


Szervezőként egy gyilkossági kísérletben bizonyítottan közreműködött: ő szerezte be a fegyvereket a Balaton térségét uraló T. Tibor vállalkozó megöléséhez, amit három szlovák bérgyilkos hajtott végre. Csakhogy a rendőrség 2004-ben, még a gyilkosság végrehajtása előtt letartóztatta a Radnai-klán tagjait, köztük M. Richárdot is.

2006-ban a banda fejét, Radnai Lászlót 12 év fegyházbüntetésre ítélték, azonban 2012-ben vádalku keretében szabadult, és tanúvédelmi programba került, mert terhelő vallomást tett több alvilági leszámolás ügyében, amelyek az 1990-es években zajlottak.

M. Richárd pedig 8 év fegyházbüntetést kapott emberölés előkészületéért, bűnsegédként lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélésért, amit már visszaesőként kapott.

Nem tudni, pontosan mikor, de nagyjából 2012 környékén szabadulhatott M. Richárd is a börtönből. Azt máig nem tudni, hogy ő kötött-e vádalkut az ügyészséggel. Nyolcéves büntetése a letartóztatásával együtt nagyjából ekkor járhatott le. Ebből az időszakból a Privátkopó információi adhatnak támpontot, miszerint M. Richárd újra Radnaival kezdett dolgozni, Németországból hoztak be autókat, amelyeket lízingbe adtak. 

Az üzlet az üzlet

Miközben Radnait orgazdaság gyanújával újra őrizetbe vették (később azonban újra elengedték), M. Richárd szabadlábon maradt, sőt átvette a lízingelést. Az üzlet lényege az volt, hogy M. Richárd ügyfelei úgy bérelhettek drága, Németországban bejegyzett luxusautókat Magyarországon, hogy a nevük rejtve maradt az adóhatóság elől.

Az egykori katona beszállt a vendéglátásba is, 2016 áprilisától került egy jól menő belvárosi olasz éttermet működtető cég ügyvezetői székébe. Bár nem indult az ügyben eljárás, az étterem előző tulajdonosa, az olasz dj, Achilles Filippo Sparta, azaz művésznevén Karmatronic a Fókusznak azt mondta (M. Richárd nevének említése nélkül), hogy a magyar alvilág semmizte ki a vagyonából. Állítása szerint életveszélyesen fenyegették, illetve hosszú időn keresztül mérgezték egy zolpidem nevű, kábító hatású gyógyszerrel,

és ezután kényszerítették rá, hogy adja el a helyet. Az olasz férfi azt állította, hogy a 300 millió forint értékű étterméért lényegében egy fillért sem kapott.


Állítólag M. Richárdnak ebben az étterembe hozták az ügyfelek vagy azok képviselői a lízingelt autókért járó készpénzt. Az autós bizniszt M. Richárd annyira komolyan vette, hogy a 444 cikke szerint egy alkalommal gyaníthatóan korrupt rendőrökkel fenntartott kapcsolatait is felhasználta ahhoz, hogy visszaszerezzen egy ellopott lízingelt autót.

Rogán, Borkai, Berki

M. Richárd közvetlen és közvetett kapcsolatai egészen mélyre nyúltak a magyar közélet „szürke zónáiba”. Mai napig nem tudni például, hogy miért éppen az M. Richárd embereként számon tartott K. Konrád vezette biztonsági cég védte Rogán Antal kabinetminisztert 2017-ben egy csepeli fideszes lakossági fórumon. Ráadásul ugyanez a cég védte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság egyik épületét is.

Győr volt fideszes polgármesterének, Borkai Zsolt szexbotrányának ügyében is felbukkant M. Richárd neve. A hvg.hu cikke szerint a férfi 2019 decemberében tanúként jelent meg a Nemzeti Nyomozó Iroda budapesti irodájában, ahol elmondta: az adriai jachton orgiázó Borkairól készült fotók és videók hozzá is eljutottak 2018-ban, ezeket ismerőse, F. Gábor „felejtette nála” egy pendrive-on.

F. Gábor feleségének barátnője volt az, aki az ismertté vált felvételeket készítette Borkairól.

2019 őszén M. Richárdon keresztül akarták rávenni F. Gábort, hogy a felvételeket ne használja fel semmire. Ezért T. Csabával közösen (aki a Fradi egykori vezérszurkolója, egy számos NB1-es csapat meccseit vigyázó biztonsági cég vezetője és a Fidesz pártigazgatójának, Kubatov Gábornak az ismerőse) találkozóra hívták F. Gábort, ahol nyomatékosan győzködték, hogy ne akarjon senkit sem zsarolni a felvétellel, és ne hozza azt nyilvánosságra. 

A találkozó után 2-3 nappal M. Richárd szerint F. Gábor felhívta őt, és közölte vele, hogy

akkor most ő megkeresi Orbán Viktort.

M. Richárd később sem árulta el, hogy a Borkai-felvételeket ki és miért hozta nyilvánosságra.

A 2019-es főpolgármester-választáson is elindult, áfacsalásért elítélt egykori Fradi-kapus és tévés celeb, a szintén pénteken elhunyt Berki Krisztián ugyan nem tartozott M. Richárd befolyásos barátai közé, de tény, hogy jó viszonyt ápoltak. 2018 augusztusában, a 2017-es gázolási ügye ellenére éppen szabadlábon lévő M. Richárd születésnapját Berki Törökbálinton ünnepelte meg egy ma is elérhető Instagram-bejegyzése szerint.

Az utolsó út a rácsok mögé 

A két ember halálával járó Dózsa György úti gázolás ügyében 2021 júliusában hozott jogerős ítéletet a Fővárosi Törvényszék: M. Richárdot halálos közúti baleset gondatlan okozásáért, garázdaságért és könnyű testi sértésért 3 év és 6 hónap fogházra ítélték, továbbá örökre eltiltották a járművezetéstől. A garázdaságot és a testi sértést egy biciklis közlekedési konfliktusból fakadó 2015-ös megverése miatt állapították meg.

Az ítélet szerint M. Richárd a megengedettnél (50 km/h) lényegesen nagyobb sebességgel haladt a Dózsa György út belső sávjában a Kassák Lajos utcai kereszteződés irányába. A kereszteződésnél a Vágány utca felől érkező autót vezető harmadrendű vádlott a Dózsa György útról kívánt bekanyarodni balra a Kassák Lajos utcába, és nem vette észre az M. Richárd által vezetett autó gyors közeledését. A Mercedes a fékezése ellenére körülbelül 125-130 km/h-s sebességgel ütközött neki a kanyarodó autónak. Az ütközés következtében mindkét jármű felborult és felsodródott a járdára, a trolibuszmegállóba, ahol három gyalogost ütöttek el. A baleset következtében a harmadrendű vádlott által vezetett kanyarodó jármű két utasa életét vesztette, a harmadrendű vádlott életveszélyesen megsérült.

A per során kiderült, hogy M. Richárd nemcsak gyorsan hajtott, ráadásul jogosítvány nélkül, de mobiljával még videofelvételeket is készített magáról a baleset előtti száguldás közben.


Közfelháborodást okozott, hogy M. Richárd nem került letartóztatásba, sőt a baleset után három hónappal luxusnyaralásra mehetett barátnőjével a Seychelle-szigetekre egy hétre, és csak a hazatérése után vette őrizetbe a rendőrség.

A férfi ezután házi őrizetbe került, ám annak szabályaira fittyet hányva nemcsak orvoshoz, hanem például kávézni is eljárt otthonról, illetve jogosítvány nélkül is vezetett. 2018 februárjában még csak pénzbüntetést kapott, de hamarosan letartóztatásba is került.

A rácsok mögött a hírek szerint folyamatosan romlott M. Richárd egészségi állapota. Szívbillentyű-elégtelenség miatt 2019-ben kiengedték a letartóztatásból, és meg is műtötték. A tárgyalásokon láthatóan egyre soványabb lett, korábbi masszív izomtömegét elveszítette. Tavaly év végén sztrókot kapott a börtönben, majd idén egy újabbat. Hozzátartozói arra panaszkodtak, hogy nem kapta meg a neki járó, szükséges egészségügyi ellátást. Halála után ügyvédje azt mondta: meg lehetett volna menteni M. Richárd életét, ha szakszerű kezelésben és ellátásban részesül az első sztrók után.

Nyitókép: M. Richárd/Facebook

#Belföld#m richárd#rogán antal#berki krisztián#dózsa györgy úti gázoló#ma

Címlapról ajánljuk