Belföld

PDSZ: Félrevezetők a számvevőszék megállapításai a pedagógusok megtakarításáról

rtl.hurtl.hu

2022. április 11. 20:41

A szakszervezet szerint újult erővel folytatódhat a sztrájk a kormányalakítás után.

Reagált a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) arra, hogy az Állami Számvevőszék felmérést közölt a pedagógusok megtakarításairól – épp akkor, amikor elkezdődött az országos pedagógussztrájk. A felmérésből egyebek mellett kiderült, hogy a tanárok 86 százaléka félre tud tenni valamennyi pénzt a keresetéből.  

A PDSZ azt írja: félrevezetők a számvevőszék megállapításai. A jelentésből nem derül ki az sem, hogy a megtakarítások a pedagógusbérből történtek-e, vagy házastárs és más családtagok közreműködésével keletkeztek. A megtakarítások mértékét sem mérték fel, amit a szakszervezet azért is sajnálatosnak tart, mert az ÁSZ-jelentés „szenzációs” eredményei ellenére sem keresnek egy fillérrel sem többet annál, mint amennyi a bárki által megtekinthető bértáblában rögzítve van.

A szakszervezet mozgalmat indított, hogy mindenki posztolja ki, mire fordítja „óriás megtakarítását”: egy „balatoni villára? Netán fél kiló húsvéti sonkára?”

A PDSZ tavaly szeptemberi felmérése alapján azt állítja, hogy a nevelésben-oktatásban dolgozók 97,4 százaléka nélkülözni kényszerül, a gyermeket nevelők több mint felének pedig egyértelműen nehézséget okoz a gyermekneveléssel kapcsolatos költségek előteremtése is. Minden második dolgozó másodállásra kényszerül, csaknem negyedük harmadállást is vállal.

Miközben az infláció egyre magasabb, a kilátásba helyezett béremelés az idei veszteségeiket sem tudná kompenzálni.

Ezek alapján, ha a kormány nem tágít, a sztrájk újult erővel folytatódhat majd a kormányalakítást követően

– írta a szakszervezet.

Illusztráció: MTI/Bruzák Noémi

#Belföld#pdsz#szakszervezet#pedagógusok#állami számvevőszék#megtakarítás

Címlapról ajánljuk