Belföld

A NATO főtitkára beszélt Orbán Viktorral

rtl.hurtl.hu

2022. április 6. 18:57

Jens Stoltenberg hangsúlyozta, hogy a szövetség tagjai egységesen ítélik el Oroszország Ukrajna elleni háborúját.

A Twitteren közölte a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg szerdán este, hogy beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

Bár a beszélgetésről részleteket nem árult el, a bejegyzéshez hozzátette:

A NATO-szövetségesek egységesen elítélik Oroszország brutális háborúját egy független, szuverén nemzet ellen. Hosszú távon felkészültünk, támogatjuk Ukrajnát, megerősítjük a szankciókat, növeljük az elrettentést és a védelmünket.

Orbán Viktor vasárnapi győzelmi beszédében azt állította, hogy az ukrán elnök is felsorakozott az ellenzék mögött, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig szerdán bekérette az ukrán nagykövetet. Orbán a szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján azonban egyértelműen kijelentette, hogy Oroszország agresszor, az ukránok pedig keményen védik hazájukat. 

A magyar-ukrán viszony azóta vált különösen fagyossá, hogy az orosz támadás alatt álló ország elnöke, Volodimir Zelenszkij az Európai Tanácshoz intézett beszédében személyesen is megszólította Orbán Viktort, azt kérve tőle, hogy döntse el, velük van-e vagy Oroszországgal.

Szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján ugyanakkor Orbán Viktor kijelentette, hogy továbbra is az EU-n és a NATO-n belül képzeli el Magyarország jövőjét.

Nyitókép: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images

#Belföld#jens stoltenberg#orbán viktor#nato#ukrajna#oroszország

Címlapról ajánljuk