Külföld

Szijjártó: Az ukrán vezetők nyilatkozatai túlmennek minden határon

rtl.hurtl.hu

2022. április 6. 12:42

A magyar választás eredményét az egész világnak tiszteletben kell tartania – mondta.

„Mi a kezdetektől fogva világosan beszélünk a szomszédban zajló háború kapcsán: a katonai agressziót elítéljük, kiállunk Ukrajna szuverenitása mellett, az életükért futó menekültek százezreit beengedjük, hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója keretében pedig több száz tonna élelmiszert és egyéb adományt szállítunk" – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai, szerb kollégájával, Nikola Selakoviccsal tartott közös sajtótájékoztatóján, aki egyben azt is bejelentette, hogy bekérette a budapesti ukrán nagykövetet.

Hozzátette: 

Ha az ukránok részéről ez a kommunikáció azt jelenti, hogy nagyon szépen köszönik, akkor természetesen szívesen, és állunk rendelkezésre az elkövetkező időszakban is. 

De tartok tőle, hogy nem ezt jelenti, mert mást mondanak.

Szijjártó Péter elfogadhatatlannak nevezte, ahogyan Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, valamint kormányának tisztviselői nyilatkoztak a magyar választásokat követően. 

„Megértjük, hogy háborúban állnak, szörnyű az a szenvedés, amit az ukrán embereknek át kell élniük, de 

ez sem lehet ok arra, hogy totalitárius rendszer kialakításáról beszéljenek, vagy a háborús bűnökben való cinkosság kérdését vessék fel a diplomatáik, vagy sajnálkozzanak a magyar választás kimenetele miatt. 

A voksolás eredményét az egész világnak tiszteletben kell tartania – tette hozzá. Azt is megjegyezte, Magyarország továbbra is minden menekültet beenged és ellát.

Az energiaellátásról azt mondta, hogy a földgáz szállításáról egy kétoldalú szerződés rendelkezik, amelyet magyar oldalról az MVM egyik leányvállalata írt alá, orosz oldalról pedig a Gazprom egyik leányvállalata. Ebben az Európai Uniónak nem volt szerepe, így nem tartja szükségesnek, hogy az Európai Bizottság javaslatára közös választ adjanak azok az országok, amelyek orosz földgázt importálnak. 

„Nem közös szerződést kötöttünk az oroszokkal, hanem mindenki egyenként kötött kétoldalú szerződéseket, és hogy azt ki hogyan módosítja, ahhoz nekünk semmi közünk, mint ahogyan másnak sincs ahhoz köze, hogy mi hogyan módosítjuk a szerződésünket” – fogalmazott. 

Szijjártó Péter azt mondta, május végén lesz először fizetési kötelezettsége Magyarországnak, ennek technikai megoldása már rendelkezésre áll, a részleteket azonban még ki kell dolgozni. Hozzátette: az ország energiaellátása biztonságban van.

Nyitókép: RTL Híradó

#Külföld#politika#szijjártó péter#mvm#földgáz#ukrajna

Címlapról ajánljuk