Belföld

Békéscsabán tizenegy jelölt indul a választáson, de nem azért, mert virágzik a demokrácia

rtl.hurtl.hu

2022. március 23. 9:28

A kétegyházi Faragó család négy tagja is rajta lesz a szavazólapon, de azt mondták a Házon kívülnek, hogy „erről nem kéne beszélni”.

 „Csatatér” körzet a békéscsabai, vagyis egyáltalán nem tekinthető lefutottnak itt a választás: négy éve az ellenzéki képviselőjelöltek összesen háromezerrel több szavazatot kaptak, mint a Fidesz jelöltje. Mégis kormánypárti képviselője lett a választókerületnek, mert az ellenzék akkor még külön indult. Az RTL Házon kívül műsora itt készített riportot.

A fideszes Herczeg Tamás szerint az ellene induló nagykoalíció „fő kiindulópontja a tagadás”, azt gondolja, emiatt hosszú távon nem tudnak majd kormányozni. Az ellenzék a Jobbik egykori budapesti elnökét, Stummer Jánost indítja Békéscsabán, ő viszont úgy látja, hogy az a dolguk, hogy sikerre vigyék az együttműködést.

Herczeg Tamás


De nemcsak a Fidesz és az Egységben Magyarországért néven összefogott ellenzék küzd meg egymással a városban: itt a legnagyobb az egyéni képviselőjelöltek szavazólapja az országban, tizenegyen indulnak. Kétegyházán a Faragó család tagjai közül mindjárt négyen. Balhés család – mondta róluk egy helyi.

A Házon kívül stábja elment a házhoz, ahol Faragóék élnek. Hosszas várakozás után kijöttek néhányan, de azt mondták, se Faragó Anett, se Faragó Betti, se Faragó Lajos, se Faragó Gergely nincs otthon. Amikor a családtagoknak elmondták, hogy a műsorban a választáson induló képviselőjelölteket szeretnék bemutatni, azt felelték:

Köszönjük, nem kérjük! Ha lehetne, erről nem is kéne beszélni!

Faragóék otthona Kétegyházán


A család egyik tagja, Faragó Anett már négy éve is elindult, akkor a szavazatok fél százalékát sem sikerült összegyűjtenie. Fele annyian sem szavaztak rá, mint amennyi aláírást összegyűjtött az induláshoz. A Kétfarkú Kutya Párt szerint ez mindenképpen gyanús, a szükséges aláírások összegyűjtéséhez, ha tisztességesen csinálják, napok kellenek. Ráadásul most a Faragó család négy tagjának is meglett az ötszáz aláírása.

Stummer János szerint a választási törvény kijátszható, lehetőséget ad arra, hogy ne azért induljon valaki a választáson, mert jobbá akarja tenni a választókerületét, hanem azért, hogy az ezért járó kampánytámogatáshoz hozzájusson. Aki képviselőjelöltként indul, valamivel több, mint egymillió forintot kap az államtól. Elvileg tételesen el is kellene számolnia azzal, hogy mire költötte a pénzt, és vissza is kell fizetni, ha nem éri el a választáson a két százalékot.

Stummer János


Ám ezt a mai napig nem tették meg sokan azok közül sem, akik még 2018-ban indultak. A K-Monitor adatai szerint 236 millió forintot próbált tőlük behajtani az adóhatóság, de 2020 végéig csak 25 milliót sikerült. A Fidesz jelöltje szerint azonban nem befolyásolja a választás eredményét, hogy hány ilyen kamujelölt van.

Ha ők indulnak, és nyilvántartásba vették őket, akkor én ezzel nem tudok mit kezdeni

– mondta Herczeg Tamás.

A pornóból meggazdagodott milliárdos, Gattyán György újonnan alakult pártjának békéscsabai jelöltje is kerüli a nyilvánosságot. Szegedi Éva, akit a Megoldás Mozgalom indít, szintén Kétegyházán lakik, mint Faragóék. Négy éve a Családok Pártja, nyolc éve az Új Dimenzió Párt színeiben már elindult a választáson – a két pártban az a közös, hogy a választás előtt alakultak, a választás után pedig eltűntek, az állami támogatással együtt.

Hogy a Gattyán-párt jelöltje hogyan tudta összegyűjteni az induláshoz szükséges 500 aláírást, azt nem tudta megkérdezni tőle a Házon kívül. A Kétfarkú Kutya Pártnak viszont van tapasztalata a Megoldás Mozgalom ajánlásgyűjtéséről.

A Gattyánéktól jöttek megkeresések azzal kapcsolatban, hogy úgymond cserélgessünk aláírásokat, tehát másolgassuk egymás aláírásait. Merem mondani, mert van rá több tanúnk is, hogy Détári Lajos személyesen kereste meg ezzel a jelöltünket

– mondta a Házon kívülnek Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt elnöke. A focista Détári a kőbányai választókerületben indul a Gattyán-párt színeiben, de Kovács Gergelynek Szolnokról is van története: az MKKP ottani indulója épp bevitte a választási irodába az összegyűjtött aláírásait, amikor felhívta Gattyánék jelöltje azzal, hogy szeretne velük aláírásokat cserélni. A kétfarkús jelölt kihangosította a telefonját, így az iroda dolgozói végighallgatták a beszélgetést, de úgy tettek Kovács szerint, mintha nem történt volna semmi, jegyzőkönyvet sem akartak felvenni.

Kovács Gergely

Ennek ellenére a Megoldás Mozgalom mind a 106 egyéni választókerületben tudott jelöltet állítani. A békéscsabai jelölt Facebook-oldalának tanúsága szerint ajándékok, póló, karkötő, alma osztogatásával kampányol. A Political Capital választási szakértője szerint Gattyán György pártja egyértelműen kamupárt, bár a milliárdos vélhetően nem a kampánytámogatásra hajt.

Nem az előválasztásba szállt be, hanem egy lejátszott előválasztás után jelent meg a semmiből. Ez is azt bizonyítja, hogy komolyan vehető politikai szándéka nincs, csak a zavarkeltés a célja

– mondta László Róbert. Hozzátette: ez a Fidesz malmára hajthatja a vizet, mert a Fidesz szavazói egységesek, míg a velük nem szimpatizáló választók sokfélék, és sokuknak nem szimpatikus az ellenzéki együttműködés, vagy a Kétfarkú Kutya Párt sem.

Ha van egy jól csengő formáció, amiről eddig olyan sokat nem hallottak, akkor jobb híján behúzzák mellé az ikszet

– vélte a szakértő.

László Róbert


Gődény György pártjának több jelöltje olyanok aláírásait is leadta, akik már nem is élnek.

Nem a mi érdekünk, hogy rákerüljenek hamis aláírások. Valaki becsempészhetett oda dolgokat, vagy nem tudom, mi történhetett

– mondta a Normális Élet Pártjának vírustagadóként elhíresült listavezetője. Gődény négy éve a Közös Nevező nevű párttal indult a választáson, akkor a szavazók 0,07 százaléka szavazott rájuk. A százmilliós állami támogatást nem fizették vissza.

Ezt a támogatást arra adják, hogy kampányoljon az ember, és ha ezt elkölti kampányra, és nem sikerül a kampánya ezer dolog miatt, akkor rámondják, hogy kamupárt, és hol a lóvé

– jelentette ki Gődény György. Azt állítja, az új párttal nem veszik fel az állami támogatást.

Gődény György

Saját pénzből vesszük a plakátot, saját pénzből vesszük a szórólapot, minden, amit költekezünk, az mindenkinek a saját félrerakott pénze

– fogadkozott Szekerczés András, a Normális Élet Pártjának békéscsabai jelöltje.

Bár ilyen sokan indulnak, a legnagyobb párharc mégis a Fidesz és az ellenzéki összefogás jelöltje közt várható. Arról, hogy mit ígérnek, Herczeg Tamás azt mondta: dinamikusabb fejlődési pályára állhat Békéscsaba és környéke, ha javul az elérhetőségük vasúton, közúton és akár levegőben. Stummer János viszont azt mondta: ha Békéscsabáról elindulnak Győr felé, „kilométerenként nagyjából ezer forinttal nő a havi nettó”, ezen akar változtatni, különben a környék tovább fog öregedni, fogyni és szegényedni.

A Házon kívül teljes riportját az alábbi videóban nézheti meg.

#Belföld#választás#Választás 2022#Házon kívül#békéscsaba

Címlapról ajánljuk