Belföld

„Meg nem mondanám, hogy mi a programja, de végül is ő is a Fidesz mögött áll”

rtl.hurtl.hu

2022. március 2. 5:29

Sofőrrel, profi fotóssal, a közigazgatás segítségével kampányolnak a kormánypárt jelöltjei. Az ellenzékiek maguk ragasztják ki plakátjaikat. A Házon kívül a füzesabonyi és tapolcai választókerületekben járt.

Helyben is alapvetően az országos politikai érdekeket sulykolják, országos politikai érdekek mentén működnek a települések, úgy gondolom, ezt vissza kellene fordítani

– mondta a Házon kívül stábjának Berecz Mátyás, az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselőjelöltje Füzesabonyban. A DK-s muzeológus képviselő az egri önkormányzatban, egy ideig alpolgármester volt. Fideszes ellenfele Pajtók Gábor, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője. Tőle hiába kért interjút a Házon kívül a párt sajtóosztályán keresztül, a stáb emaileket küldött neki, a hivatalos Facebook oldalán is kereste, de nem reagált. Így csak plakátokon mutathatták meg a műsorban.

Berecz Mátyásnak még nincs kint plakátja, azt mondja, mivel nincs mögöttük kormányzati forrás, egyenlőtlen feltételekkel indulnak. A személyes találkozásra tudnak építeni, éjjel-nappal ezt csinálják.

Szerintem az a leghatékonyabb, ha elmegyünk, beszélgetünk. Híre megy, ha egy faluban megjelentünk

– magyarázza.

A szomszédos Dormándon a Nyomtass te is! újságot osztogatták aktivisták. Ez olyan hírekkel van tele, amiről a kormányzati médiában nem hallani. Az aktivisták szerint sokan a környéken csak ebből tájékozódnak.

Ötezer darabot otthon a héten kinyomtatok. Már nem férek el a sok papírtól, éjjel-nappal megy a nyomtató. Be is kell hajtogatni, azt anyukám csinálja

– mondta egyikük. Saját pénzükből és támogatók adományaiból írják, nyomtatják, terjesztik az újságot, még applikációt is fejlesztettek, amiben megmutatták nekünk, hogy hol szórták be előző nap Besenyőtelket.

A Fidesz a közigazgatást használja a kampányra, polgármestereket, hivatalok dolgozóit. Én azért tudok hinni a győzelmünkben, mert mögöttünk tényleges, önkéntes, lelkes erő áll

– mondta Berecz Mátyás. A Miniszterelnökség Facebook-hirdetést fizetett arról, hogy a fideszes jelölt játszóteret adott át, ezt az ellenzéki jelölt vette észre. Azóta levették. Pajtók Gábor hivatalos oldalán látszik, hogy a képeket profi fotós csinálta, az ellenzéki jelölt a saját fotóit teszi ki. Mivel Pajtók Gábor nem nyilatkozott, a Házon Kívül stábja egy neki aláírásokat gyűjtő aktivistánál próbálkozott.

Az elnök úr, Orbán Viktor karizmatikus, van mögötte támogatói erő bőven

– mondta. Arra a kérdésre, hogy Pajtók Gábornak mi a programja, ennyit felelt:

Én azt úgy meg nem mondanám, de végül is ő is a Fidesz mögött áll, tehát ennyi.

Egy szórólapot kaptunk, benne Orbán Viktor üzenetével, mellette a Gyurcsány-féle baloldal visszatérésével riogatnak, a hátulján pedig ez áll: „Az elmúlt 12 évben komoly sikereket értünk el, többezer új munkahely jött létre, megújult számos közintézmény és a kórházban is komoly fejlesztések történtek. Megépült az M 25-ös út, ezek komoly eredmények, melyeket meg kell védenünk!”

Ebben a Heves megyei körzetben négy éve a Fidesz nyert, de az akkor még külön induló ellenzéki pártok összesen több szavazatot kaptak. A Választási földrajz nevű Facebook-oldal szerkesztője, Bódi Mátyás szerint azonban a kormánypárt esélyeit növelheti, hogy a Fidesz új arcot indít a kevésbé népszerű Nyitrai Zsolt helyett.

Itt azon fog múlni szerintem a választás, hogy az ellenzék mennyire eredményesen fog tudni mozgósítani Egerben, mert Füzesabony is egy inkább kormánypárti többségű kisváros, és akkor nem beszéltünk még ugye ezekről a déli peremen lévő, nagyon fideszes városokról

– mondta. A választókerületben összesen hat jelölt indul, a Fidesz és az egységes ellenzék mellett a Kétfarkú Kutya Párt, Gattyán György és Gődény György pártjai, és a Mi Hazánk is bejelentkezett.

Ugyanennyi jelölt indul Veszprém megyében Tapolcán és környékén.

Ami ennek a választókörzetnek az érdekessége, hogy a város-vidék ellentét elképesztően élesen kirajzolódik. Ha jól emlékszem, a község jogállású településeken csak 38 százalék körül volt az ellenzéki pártokra adott szavazat, míg a város jogállású településeken sokkal jobban szerepeltek, 50 százalék körüli számban kaptak szavazatokat

– magyarázta Bódi Mátyás. A tapolcai választókerület 60 településéből mindössze három város. Az ellenzék itt a jobbikos Rig Lajost indítja. Mentőtisztként dolgozik, Tapolcán született és ott is él. 2015-ben megnyerte az időközi választást, de 2018-ban veszített.

2018-ban a migráció nagyban befolyásolta a választók döntését, és elvitte a másik irányba. Ezt az irányt szeretném én megfordítani

– mondta.

A Fidesz Navracsics Tibort indítja. Ő nyert már választást egyéni képviselőjelöltként, igaz, két választókerülettel arrébb, Veszprémben. Pajtók Gáborral ellentétben ő nyilatkozott a Házon kívülnek.

Tulajdonképpen arra kaptam felkérést, hogy próbáljam meg a Fidesznek én visszahozni ezt a választókerületet

– mondta. Míg Rig Lajos az utcán tart fórumokat és próbálja meggyőzni a szavazókat, Navracsics Tibor inkább tárgyal és lakossági fórumokat tart. Múlt héten épp Badacsonytördemicen, a faluházban, pont aznap, hogy kiderült: az intézmény vezetője, aki önkormányzati képviselő is, az 1990-es években hamis érettségi bizonyítványt vásárolt. Ez a lakossági fórumon is téma volt.

Ilyenkor az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, tehát mindaddig, amíg hatóság ki nem mondja valakiről, hogy bűnös, addig ártatlannak kell tekinteni

– mondta Navracsics Tibor. Kijelentését taps fogadta. A falu fideszes polgármestere, Horváth Zoltán ezt mondta ugyanerről:

Van egy kormányunk, aki az elmúlt három ciklusban ezt az országot építette. Megkaptuk tőlük a rezsicsökkentést, a családtámogatást, adóvisszatérítéseket. Akik most a Tündét támadják, azok a másik oldalon vannak. Gondolkodjatok el, hogy mit támogattok: azt támogatjátok, hogy békésen, nyugodtan működjön tovább ez a település és ez a környék, vagy azt a hangulatkeltő társaságot, aki próbál másnak a kárán élősködni és hangulatot teremteni?

Az ügyészség egyébként vádat emelt a faluház vezetője ellen, közokirat-hamisítás miatt.

Navracsics Tibor szolgálati autóval, sofőrrel járja a vidéket, profi fotós követi. Rig Lajos az aktivistáival együtt maga helyezi ki plakátjait a villanyoszlopokra, mert óriásplakáthelyet alig kap az ellenzék. Zalahalápon közmunkások szórták Navracsics Tibor fórumára a meghívókat, erről épp Rig Lajos készített felvételt. De a fideszes jelölt szerint neki ehhez nincs köze, a zalahalápi polgármester meg azzal védekezett, hogy az ellenzék szórólapjait is közmunkások hordták.

Az ellenzéki és a kormánypárti jelölt programja egyébként hasonlít. „Én helyben nem pártpolitikát szeretnék képviselni, hanem a Parlamentbe az itt élő emberek hangját szeretném elvinni” – mondta Rig Lajos. Navracsics Tibor pedig úgy véli: erre a térségre kell terveket, jövőképet alkotni, és ő ehhez próbálja biztosítani a megfelelő támogatást akár Veszprémben, akár Budapesten, akár Brüsszelben.

Rig Lajos a Balatont is megvédené: „visszavesszük azoktól a NER oligarcháktól, akik betelepedtek ide” – mondta. Szerinte nagyon sok olyan beruházás van, ami miatt a helyiek, az ott élők vagy ott nyaralók nem fognak tudni, vagy már nem tudnak lemenni a Balaton-partra. Navracsics Tibor szerint ez most még inkább egy választókerülettel arrébb jellemző, de ha Tapolca környékén is bekövetkezik, „azért ott kormányközeli üzletemberekkel kell majd csatát vívni”. De azt mondja, neki a választók képviselete a legfontosabb.

A Házon kívül teljes riportját megnézhetik az alábbi videóban.

#Belföld#választás#Választás 2022#Házon kívül#tapolca#füzesabony#navracsics tibor#rig lajos

Címlapról ajánljuk