Belföld

A magyarországi választás lebonyolítására is hatással lesz az ukrajnai háború

rtl.hurtl.hu

2022. március 9. 11:19

Az is kiderült, hogy milyen szavazatokat fognak először megszámolni.

Már nyomtatják a szavazólapokat az április 3-i országgyűlési választásra és népszavazásra – tudósít az MTI. A budapesti ANY Biztonsági Nyomdában szerdán sajtóbejáráson mutatták meg, hogy milyen biztonsági intézkedések mellett készülnek a szavazólapok, és hogyan dobozolják azokat szavazóköri bontásban.

Összesen 23 millió darab, 122 féle szavazólap készül: kétféle országos pártlistás szavazólap a magyarországi és a levélben való szavazáshoz, ugyancsak kétféle a népszavazáshoz, emellett a 106 egyéni választókerület, valamint a 12 nemzetiség országos listás szavazólapját is nyomtatják. A jegyzőkönyvek, borítékok, egyéb választási kellékek is a nyomdában készülnek.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke, Nagy Attila szerdán azt is bejelentette, hogy már elkezdték postázni azoknak a külföldön élő magyar választóknak a szavazási levélcsomagját, akik levélben voksolhatnak az országgyűlési választáson és a népszavazáson. Kedden Romániába, szerdán pedig Szerbiába indult el a levélcsomagok egy része.

Beszélt arról is, hogy több szavazókörben jelenleg Ukrajnából menekült embereket szállásolnak el, a helyi választási iroda vezetője ilyen esetben áthelyezheti a szavazókört. Ez fog történni Beregsurányban is, ahol az általános iskola helyett az óvodában lehet majd szavazni. Azok a levélben szavazók pedig, akik Kijevben szerették volna átvenni szavazási levélcsomagjukat, Lviben tehetik majd meg, mert a külügyminisztérium oda költöztette a magyar képviseletet. Ott fogják lebonyolítani a külképviseleti szavazást is.

Az ATV-nek nyilatkozva Nagy Attila azt is elmondta, hogy az urnazárás után először az országgyűlési választások szavazólapjait számolják össze, csak ezután összesítik a népszavazás szavazólapjait, így a korábbi rendben várható az előzetes eredmények nyilvánosságra hozatala.

Korábban a Társaság a Szabadságjogokért az Alkotmánybírósághoz fordult amiatt, mert a választási szabályok jelentős hátrányt okoznak a magyarországi lakcímmel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó választóknak azokhoz képest, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel. Előbbiek ugyanis csak a külképviseleteken szavazhatnak – ez hosszú és költséges utazással járhat –, utóbbiak viszont levélben is, díjmentesen. Az Alkotmánybíróság ugyanakkor nem talált kivetnivalót a szabályozásban.

Nyitókép: MTI / Illyés Tibor

#Belföld#választás#Választás 2022#nemzeti választási iroda#népszavazás

Címlapról ajánljuk