Belföld

Publicus: A Fidesz-szavazók ötöde ma nemmel szavazna az EU-tagságra

rtl.hurtl.hu

2022. március 22. 11:42

A felmérés szerint a megkérdezettek 48 százaléka úgy véli, Orbán Viktor kivezetné az országot az Unióból. Ugyanakkor a választók nagy része immunis a kormány EU-ellenes retorikájára.

Minden ötödik kormánypárti szavazó nemmel szavazna Magyarország európai uniós tagságára, míg a megkérdezettek háromnegyede azt gondolja, a jogállamisági problémák és a korrupció miatt nem jut uniós forrásokhoz az ország – hívta fel a figyelmet az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselője egy közvélemény-kutatás adatait ismertetve kedden.

Ujhelyi István a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón elmondta, a kutatást az EP szociáldemokrata frakciója készíttette a Publicus Intézettel. A frakció arra volt kíváncsi, hogyan gondolkodnak a magyar emberek az EU és Magyarország viszonyáról, mivel az elmúlt években Orbán Viktor miniszterelnök és a kormánypártok erőteljes uszító propagandát indítottak az EU-val szemben.

A főbb kutatási eredmények közé sorolta Ujhelyi, hogy ha most lenne egy népszavazás Magyarországon, akkor a választók 86 százaléka bent tartaná Magyarországot az EU-ban. A válaszadók 48 százaléka pedig azt gondolja, hogy Orbán Viktor ki akarja vezetni Magyarországot az EU-ból.

Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója elmondta, a kutatás még az ukrajnai háború előtt készült február első felében. Hozzátette: kétezer főt kérdeztek meg, az első ezer fő reprezentálja a magyar társadalmat, azaz klasszikus közvélemény-kutatásnak számít, a második ezer főben csak kormányváltó szavazók voltak, ezek részletesebbek.

Az igazgató szerint azon Fidesz-szavazók aránya, akik a népszavazáson nem lépnének be az unióba, nagyobb, mint azoké, akik egy népszavazáson kilépnének a szervezetből. Szerinte a kormány EU-ellenes retorikája a Fidesz-bázisnak is csak az erre nyitott részére van hatással, az ellenzéki oldalon pedig hatástalan.

Most először véli úgy a többség, hogy Orbán Viktor kivezetné az országot az unióból

Pulai úgy véli, hogy a magyar választói közösség immunrendszerének jó példája, hogy a hónapok óta tartó kampány ellenére a többség nem gondolja, hogy az EU a kormány az LMBTQ-közösséggel kapcsolatos álláspontja miatt büntetné az országot. A Fidesz-szavazók 74 százaléka azonban inkább igaznak tartja azt, hogy Magyarország ezért nem jut hozzá a helyreállítási alap pénzeihez.

A kutató elmondta, a válaszadók 48 százaléka (43 százalék ellenében) gondolja Orbán Viktor politikai céljának, hogy kivezesse az országot az EU-ból.

Hozzátette: eddig sosem volt ennek a gondolatnak többsége, eddig a magyar szavazók nem akarták elhinni, hogy van ilyen politikai cél, de az elmúlt évek politikai kommunikációja, EU-ellenes támadásai elértek egy új szintet.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2021. június 25-én. – Fotó: MTI / EPA

#Belföld#európai unió#közvélemény-kutatás#publicus#fidesz

Címlapról ajánljuk