Belföld

A budapesti metróban is komoly problémát okozhat a háború

rtl.hurtl.hu

2022. március 19. 8:13

Egyáltalán nem érkezik alkatrész, sem a garanciális javításokat elvégző orosz szakemberek.

Egy hónapja nem jön alkatrész a 3-as metró orosz szerelvényeihez – számol be a Népszava. A járműveket gyártó Metrovagonmas szakemberei sem jönnek Oroszországból, márpedig nekik kellene elvégezniük a garanciális javításokat.

A BKV szerint ez egyelőre nem befolyásolja a szerelvények karbantartását, de a jelenlegi alkatrészkészlet csak néhány hónapra elegendő. A társaság arról is beszámolt, hogy 

a háború következményeként szinte behajthatatlanná vált 12,5 milliárd forintos kötbérkövetelésük az orosz vállalattal szemben.

Az új szerelvényekhez képest az orosz járműveknek különösen nagy a karbantartási igényük. A Metróért Egyesület elnöke, Bíró Endre korábban az rtl.hu-nak is beszélt arról, hogy a járműveken sok alkatrész nem orosz gyártmányú, ezeknél nem jelent különösebb gondot az alkatrészutánpótlás, probléma lehet viszont azokkal az elemekkel, amelyek kifejezetten ezekhez a járművekhez készültek.

A Népszavának Bíró Endre most arról beszélt, hogy a gömbtányérokból már 500-600 darabot ki kellett cserélni, és a szilentblokkok is napi üzemeltetési kockázatnak számítanak. Kérdés azonban, hogy a háborús helyzetben egyáltalán gyártják-e ezeket a Moszkva melletti Mityiscsi Gépgyárban. Az üzemben ugyanis harci járművek alvázai is készülnek, márpedig lehetséges, hogy a háború miatt teljesen átálltak a hadi termelésre.

A lap szerint Karácsony Gergely főpolgármester azt kérte a BKV-tól, hogy minden alternatív beszerzési lehetőséget vizsgáljanak meg.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#orosz-ukrán háború#oroszország#metrovagonmas#3-as metró#bkv

Címlapról ajánljuk