Belföld

Orbán Viktor az RTL-nek: Paks 2 mindenképp megépül

rtl.hurtl.hu

2022. március 3. 12:09

A miniszterelnök Beregsurányban válaszolt újságírói kérdésekre.

Beregsurányi határlátogatást tett Orbán Viktor, ahol újságírói kérdésekre is válaszolt. Az RTL Híradó riportere arról kérdezte: miről beszélgetett pontosan Vlagyimir Putyinnal, amikor február elején Moszkvába látogatott?

„Azért mentünk jómagam, a német kancellár, és a francia elnök is Moszkvába, hogy megpróbáljuk megelőzni azt, ami most történik.” – mondta. „De ez a két félen múlik, nem rajtunk.” Viszont még mindig teljesen reálisnak tartja, hogy folytatódik a paksi beruházás.

Paks 2 megépül

– mondta szűkszavúan.

Később részletesebben is válaszolt: Paks 2-re szüksége van Magyarországnak és szüksége van a magyar embereknek. Paks 2 nélkül az iparunk is versenyképtelenebb lenne, a családoknak a rezsiköltsége is magasabb lenne. Semmi okunk nincs arra, hogy megváltoztassuk a korábbi tervünket. Nincs is ilyen szándékunk.

Nick Thorpe, a BBC újságírója azt kérdezte: Mit üzenne Zelenszkijnek és Putyinnak csütörtök reggel? Orbán azt válaszolta: Nincs semmi üzennivalója a két vezető számára. Csak azok számára, akik itt vannak. „Magyarország jó barátja Ukrajnának, az ukránok számíthatnak ránk.” Szerinte a két vezető „nagyfiú, és tudja, mit kell tenni”, ezért nem igénylik az ő tanácsát. Ő csak azt kívánja, hogy legyen béke.

Egy ír újságíró megjegyezte, hogy Magyarország most teljesen máshogy viszonyul az országba érkező menekültekhez, mint azt 2015-ben tette. A szerb határon álló kerítést is megemlítette.

„Egy ír számára nehéz ezt megérteni. Talán szüksége van némi segítségre” – kezdte válaszát Orbán. Arról beszélt, hogy Magyarország nem a „kényelmes nyugaton” van, hanem a „nehézségek közepén”, és itt éltünk évszázadok óta. „Ezért különbséget tudunk tenni a migráns és a menekült között. Migránsok: stop. A menekültek megkapják az összes segítségét.”

Nem válaszolt arra, hogy mit gondol, hogyan fog alakulni a kapcsolata Putyinnal. Szerinte most csak arra kell koncentrálni, hogy béke legyen.

A beregsurányi helyzetről is szót ejtett. „Bajt láttam mindenhol” – mondta el a sajtótájékoztatón. „Bajba jutott emberek, akiknek a többsége mindenét hátrahagyva menekült a háborús fenyegetés elől.” Szerinte a legtöbb magyar menekült számára jobb a helyzet, mert vannak ismerőseik errefelé, és munkához is tudnak jutni.

Harmadik országbéli menekültek is vannak, akik nagy részben Ukrajnában tanuló diákok. Ők a nagykövetségeikkel kötött megállapodások szerint hazamehetnek, vagy ha kérik, akár Magyarországon is befejezhetik tanulmányaikat. Nigériaiak, indiaiak és kínaiak is vannak köztük.

Orbán szerint mindenkinek jut szállás, élelem, és „munkalehetőség is lesz”. Arról is beszélt, hogy munkaerőhiány van Magyarországon, ezért „elkell a dolgos kéz”.

Az ATV kérdésére elmondta: a háború kitörése óta még nem beszélt Zelenszkijjel, se Putyinnal. A felekkel a külügy tartja a kapcsolatot. Miniszteri szinten folyik az egyeztetés. Ha szükség lesz rá, majd beszélni fog a két ország vezetőjével.

#Belföld#orbán viktor#beregsurány#sajtótájékoztató#paks 2#beruházás#putyin#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk