Külföld

Deutsch szerint hazugság, hogy a Fidesz megszavazta az EP-ben a paksi beruházás leállítását, pedig mindannyian megszavazták a határozatot

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 1. 18:01

A fideszes EP-képviselő szerint Ujhelyi reggel, este hazudik, pedig ő mond mást, mint ami a végleges szavazáson történt. 

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő szerint kacsa az a hír, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői megszavazták volna azt a rendeletet, ami kitiltja a Roszatomot az unióból, ezáltal véget vethetne a Paks II beruházásnak.

Ujhelyi este azt hazudta, hogy „támogatta a Fidesz a Paks2 leállítását” (sic). Ellene szavaztunk. Nem támogattuk a határozat azon részeit, amelyek a magyar ellátásbiztonságot veszélyeztethetik

– írta a képviselő.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, Ujhelyi arról beszélt: a Fidesz úgy dobná el az általa hozott döntéseket, „mint a forró krumplit”. Mint mondta, a Fidesz képviselői igent mondtak arra, hogy felszólítják a kormányt: a mostani formájában törölje Paks II-t.

A fideszes képviselők által is megszavazott állásfoglalás teljes szövegét itt lehet böngészni. A végleges, elfogadott  szövegben ez szerepel: „az EP felhívja a tagállamokat, hogy szüntessenek be az Oroszországgal a nukleáris területen folytatott minden együttműködést, különösen a Roszatommal és leányvállalataival való együttműködést, így az Oroszországgal a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség keretében folytatott együttműködést, valamint szüntessék meg vagy vonják vissza a Roszatom valamennyi leányvállalatának működési engedélyét.”.

Megkerestük a szavazásról szóló jegyzőkönyvet is. Ebben az szerepel, hogy a Fidesz képviselői – köztük Deutsch Tamás – mindannyian megszavazták a végleges nyilatkozatot.

Az EP sajtóreferense érdeklődésünkre megerősítette, a Fidesz a roszatomos résszel együtt szavazta meg a végleges indítványt. Három módosításról szavazott külön a parlament, de ezek más részekről szóltak. Ezekből egy elbukott, kettő átment, a Fidesz mindkét esetben igennel szavazott.

A sajtóreferens szerint ezek után lett volna a szavazólapon további szavazás, amiben a roszatomos bekezdésről mondatonként voksoltak volna. Itt lett volna lehetősége Deutschéknak kiszavazni ezt a mondatot.

Viszont mivel előtte elfogadták a módosítókat, ez lett a teljes, végső szöveg, és okafogyottá vált az egyes részekről való szavazás. Tehát külön nem is volt szavazás erről a részről, és a Fidesz végül annak tudtában szavazta meg a szöveget, hogy az benne maradt.

 

Nyitókép: Soós Lajos / MTI

#Külföld#deutsch tamás#ep#ujhelyi istván#roszatom#paks#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk