Belföld

Deutsch Tamás ragaszkodik ahhoz, hogy nem szavazták meg a paksi bővítést ellehetetlenítő EP-határozatot

rtl.hurtl.hu

2022. március 2. 17:00

Hiába szerepel a brüsszeli jegyzőkönyvben, hogy a fideszesek megszavazták az orosz atomenergia-céggel való együttműködés tilalmát. A fideszes EP-képviselő végül otthagyta az interjút.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője kedden hazugságnak nevezte, hogy a Fidesz-KDNP brüsszeli képviselői megszavazták azt az Oroszországot elítélő határozatot, amely lényegében véget vett a paksi atomerőmű bővítésének, amelyet az orosz állami atomenergetikai cég, a Roszatom végez a magyar kormánnyal kötött szerződés alapján. A hivatalos jegyzőkönyvben azonban az szerepel, hogy Deutsch és a többi fideszes és KDNP-s képviselő is megszavazta az indítványt.

Az RTL Híradója ezért szerdán arról kérdezte Deutsch Tamást, hogy ténylegesen miről szavaztak az Európai Parlamentben, és a Fidesz EP-képviselői hogyan szavaztak.

Deutsch szerint a hétfői ülésén elfogadott határozat Oroszország Ukrajna elleni agresszióját ítéli el.

Mi ezt az orosz katonai agressziót elítélő határozatot megszavaztuk, hiszen a Fidesz és a KDNP, a magyar kormány és minden jóakaratú magyar ember álláspontja az, hogy elítélendő az agresszió

 – mondta Deutsch, akinek ezután a Híradó riportere többször is jelezte, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői által megszavazott határozat ugyanaz, mint amiben az EP felhívja az uniós tagállamokat többek között a Roszatommal való együttműködés felfüggesztésére. 

Deutsch azonban arra hivatkozott, hogy az Európai Unió szankciós listáján nem szerepel az atomenergia ágazata, és szerinte a Fidesz-KDNP képviselői nem szavazták meg azon részét a határozatnak, amelyek „Magyarország energiaellátásának biztonságát” érintették volna. Viszont szerinte a magyar baloldal képviselői a „különszavazásokon” megszavazták ezeket a részeket is. Deutsch valószínűleg a határozathoz érkezett módosító javaslatokra gondolt, amelyeket azonban szintén megszavaztak a Fidesz képviselői a jegyzőkönyvek szerint.

A nyilvánosan elérhető jegyzőkönyvekben az szerepel, hogy a határozati javaslat végszavazásán ezt a javaslatot mi megszavaztuk

– mondta az interjú egyik pontján Deutsch, miután megpróbált elsétálni a kamerák elől.

További részletek a fenti videóban!

#Belföld#orosz-ukrán háború#paks 2#európai parlament#deutsch tamás

Címlapról ajánljuk