Belföld

Hárommilliárd forintos költségvetési csalással gyanúsítják Iványi Gábor egyesületét

rtl.hurtl.hu

2022. február 22. 7:50

Az adóhatóság szerint a bruttó munkabérekből levonták az adókat és járulékokat, de a költségvetésbe már nem fizették be.

Az adóhivatal azért tartott házkutatást az Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai székházában, mert a szervezet a gyanú szerint a dolgozóktól 2015 és 2019 között rendszeresen levonta a járulékot, de azt nem fizette be. Az egyesület évek óta törvénytelenül járt el, és ezzel nemcsak a költségvetést, de a saját alkalmazottait is megkárosította – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Azt írták, a nyomozás jelenleg rendelkezésére álló adataiból kiderült, hogy 2015 és 2019 között 

az egyesület a munkavállalóinak a bruttó munkabéréből a személyi jövedelemadó-előleget, a nyugdíjjárulékot, valamint az egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulékot levonta, azonban az adóbevallási és adóbefizetési kötelezettségének nem tett eleget. 

Az Oltalom Karitatív Egyesület korábban annyit elismert, hogy a NAV 246 millió forintot követel tőlük, legnagyobb részt járuléktartozás miatt. 

Az adóhivatal állítása szerint további tizennégy intézménynél – amelynek fenntartója szintén a Magyar Evangéliumi Testvérközösség – is megállapítható, hogy a munkavállalóik után nem fizettek járulékot, sőt bevallást sem nyújtottak be. 

A gyanú szerint csaknem 1300 alkalmazott után összességében hárommilliárd forint járulékot nem fizettek meg. 

A NAV szerint munkáltató szabályszegésével amellett, hogy veszélybe kerülhet az érintett munkavállalók egészségügyi ellátása, nem fogják megkapni a teljes nyugellátást, függetlenül attól, hogy a nyugdíjjárulékot tőlük levonták.

A szervezet többször hivatkozott arra, hogy nem is áll szándékában adót fizetni, indokként pedig az Országgyűlés egy korábbi döntését jelölte meg – állította az adóhatóság.

A mai házkutatás során bizonyítékot gyűjtöttek, amelyet az egyesület által összehívott tömeg próbált megakadályozni

– írták.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, hétfőn reggel mintegy 30 fegyveres pénzügyőr kíséretében tartottak házkutatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói. A rendőrök nagy erőkkel vonultak a helyszínre, és mindkét irányból lezárták az utcát

A hírre több száz Iványi Gábort támogató tüntető gyűlt össze az épületnél, majd délután szimpátia demonstrációt is tartottak. Erről bővebben itt olvashat

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#iványi gábor#oltalom karitatív egyesület#nemzeti adó- és vámhivatal#ellenőrzés#razzia

Címlapról ajánljuk