Belföld

Ostromhelyzet a NAV által megszállt hajléktalanszállóban: kivonultak a rendőrök is Iványi Gáborékhoz

rtl.hurtl.hu

2022. február 21. 14:42

Az ellenzéki pártok 3 órára tüntetést szerveztek a budapesti Dankó utcába, az Oltalom Karitatív Egyesület épülete elé, ahol reggel óta tart házkutatást az adóhatóság. A feszültség egyre nagyobb, ostromhelyzet alakult ki a folyosókon, Iványi Gábort csak a rendőrök után engedték föl a NAV-osok.

Hétfő reggel negyed tíz körül váratlanul nagy létszámú, munkatársunk becslése szerint legalább harminc tagú, fegyveres adóhatósági ellenőrző csapat jelent meg az Oltalom Karitatív Egyesület VIII. kerületi, Dankó utcai hajléktalanellátó központjánál, értesült az rtl.hu. 

Iványi Gábor metodista lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke az rtl.hu-nak elmondta, hogy körülbelül harminc fegyveres NAV-ellenőr érkezett hozzájuk házkutatási paranccsal.

Nyomakodás az ajtóban

Az ellenzék tüntetést szervezett a Dankó utcai épület elé 15 órára. Iványi Gábor megpróbált bejutni az épületbe, de eleinte útját állták. Amikor a tömeg nyomulni kezdett az ajtó felé, az egyik NAV-os sértődötten letépte a maszkját, és ordibálni kezdett, mert ő nem tud feltartani 50 embert. Ezután fogta magát és eljött az ajtó elől. 

Közben újságírók bejutottak az épületbe, ahol egyre feszültebb a helyzet: az újságíróknak a NAV-munkatársak azt ismételgetik, hogy az Oltalom Karitatív Egyesület „bűnügyi helyszín”, ezért menjenek el onnan.

Iványiék bejutottak

Fél 4 után Iványi Gábor, Szabó Tímea parlamenti képviselő és Dobrev Klára EP-képviselő, valamint a sajtó több képviselője társaságában egy hátsó ajtón végül bejutott az épületbe. A lépcsőn azonban ismét az újtukat állták. Iványi azt mondta, „nagyon jó helyen vannak ott az újságírók”, a NAV-ellenőrök pedig semmilyen papírt nem mutattak arról, hogy miért hatoltak be az épületbe.

Az intézmény folyosóin Szél Bernadett országgyűlési képviselő vitatkozott a NAV-osokkal, akik közül az egyik költségvetési csalásról kiabált. Iványi később arról győzködte a NAV-osokat, hogy menjenek haza és jöjjenek vissza a kormányváltás után, ne vegyenek részt ebben az akcióban.

Ostromhelyzet

Az egyenruhás pénzügyőrök egyik vezetője folyamatosan azt ismételgeti, hogy nem engedhet be senkit az eljárás helyszínére. Szabó Tímea azonban hangsúlyozta, hogy itt egy törvénytelen eljárásról van szó.

A helyszínen megjelent egy ügyvéd, akinek meghatalmazást kezdtek írni azért, hogy felmehessen az emeletre, ellenőrizni a házkutatást. A papírt Iványinak kell aláírnia.

Iványi arra hívta a figyelmet, hogy senkit ne bántsanak, de ha őt elkezdik nyomni befelé, akkor nem tud ellenállni. Ezután el is kezdték tolni Iványit előre. A NAV-osok megpróbáltak védekezni, felszólították a jelenlévőket, hogy hagyják abba. Iványit végül benyomta a tömeg az ajtón, a NAV-osok felszólították őket a távozásra őket a törvény nevében. Közben egy üvegezett ajtó üvege is betört. A tömeg a lépcsőfordulóig ért, de ott újra megtorpant.

Ne nyúlkáljon a fegyveremhez, uram!

– ordította az egyik NAV-os a háttérben 16 óra körül.

Donáth Anna, Szél Bernadett és Szabó Tímea ellenzéki politikusok arra szólították fel többször, ismételten az ellenőröket, hogy Iványit és őket engedjék fel az emeletre. Arra hivatkoztak, hogy még a kapunál ezt megígérték nekik. Az egyik nyomozó végül közölte, hogy megváltoztatta a véleményét, és se Iványit, se a képviselőket nem engedik fel.

A tömeg a nyomakodás közben azt skandálja, hogy "Veled vagyunk, Gábor!".

Kis gondolkodás után Iványi azt mondta, még egyszer próbálja meg a tömeg felnyomni őt a lépcsőn, joga van felmenni, elvégre ő rektor ott. A politikusok arról beszélnek, hogy országgyűlési képviselőként joguk van ehhez.

Eközben a helyszínre érkeztek a rendőrök is.

Felengedik Iványit

A rendőrök megjelenése után végül közölték a pénzügyőrök, hogy felengedik egyeztetni Iványit és a parlamenti, illetve EP-képviselőket. Ezután Iványi előreengedte Donáth Annát, Gurmai Zita országgyűlési képviselőt, akik Szabó Tímeával és Szél Bernadett-tel együtt őket is felengedték.

Szabó Tímea befejezte élő közvetítését, de Szél Bernadett a saját Facebook-oldalán tovább élőzik az emeletről. Az egyik pénzügyőr arra szólította fel, hogy ne használják a mobiltelefon kameráját. Ez esetben pedig tájékoztatni fogja az országgyűlési képviselőket – mondta Szél.

NAV: Két éve nyomoznak

Az rtl.hu kérdésére az adóhatóság azt írta, a NAV Központi Nyomozó Főosztály 2020. január 20-án nyomozást rendelt el különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen egy, az adóigazgatási szakterülettől érkező bűnügyi tájékoztatás alapján.

A büntetőeljárás során okirati bizonyítási eszközök felkutatása és lefoglalása vált szükségessé, ezért a NAV nyomozói 2022. február 21-én kutatást tartanak a nyomozás során beazonosított irattárolási helyeken, azaz a 1086 Budapest, Dankó utca 9., Dankó utca 11. és Dankó utca 15. szám alatti helyiségekben.

Mivel a nyomozás jelenleg is folyamatban van, a NAV a büntetőeljárásról nem hozhat nyilvánosságra egyéb részleteket.

Az Oltalom Egyesület a honlapján tavaly február 22-én tett közzé egy tájékoztatást, amelyben elismerte, hogy több mint 246 millió forinttal tartozik bérfizetések járulékterhei miatt a NAV-nak. A tájékoztatásban azt írták, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség intézményei anyagilag ismét kritikus helyzetbe kerültek.

A NAV (meg sem várva azt, hogy az ítéletet kézhez kapjuk, vagy valamennyi jogi fórumon ügyünk végigfusson) a mai napon számlánkra terhelte azt a 246 131 000 (kétszáznegyvenhatmillió egyszázharmincegyezer – ebből 90 millió forint késedelmi büntetés) forintos hátralékot, amely az egyes intézményeink bérkifizetésével kapcsolatos járulékterhet jelenti

– írta az egyesület.

„Azt az összeget, ami jogosan járna, és évek óta mégsem kapjuk meg, mi sem tudjuk visszafizetni járulék vagy más tartozás formájában. Hangsúlyozzuk, hogy a tőlünk elvett pénzből nem egyházunk hitéleti tevékenységét finanszírozzuk, hanem a legszegényebbeknek adunk reményt gyógyulásra a mindennapok méltó megéléséhez vagy jövőjük építéséhez” – fogalmaztak.

Tüntetés lesz

Szabó Tímea a sajtónak elmondta, koncepciós eljárás, bosszúhadjárat zajlik Iványi Gábor ellen, mert felemelte szavát Orbán Viktor gyűlöletpolitikája ellen. 18 órára mindenkit a Dankó utcai épület elé hívott, aki hozzájuk hasonlóan meg akarja védeni Iványit. Közölte: a képviselők maradni fognak a távozásukra való hatósági felszólítások ellenére.

Gurmai Zita elmondta, Iványi Gábor hiába mondta, hogy az egyesület dokumentumai nem a Dankó utcai épületekben vannak, ennek ellenére folytatták az eljárást. Hozzátette: Iványi lett volna alkalmas köztársasági elnökjelöltnek, mert megmutathatták volna vele, „milyen az igazi keresztényi szeretet”.

Szél Bernadett szerint Orbán Viktor megtalálta a legnagyobb ellenfelét egy 70 éves lelkészben, ami mindent elmond erről a rendszerről. Megismételte: szolidaritási tüntetés kezdődik 18 órától a józsefvárosi Dankó utcában.

A jobbikos Potocskáné Kőrösi Anita képviselő hozzátette, miközben a fideszes Völner Pál továbbra is szabadlábon van és ott ül a parlamentben, addig a hatóságok egy lelkészt vegzálnak.

Szél Berndadett korábbi élő közvetítése:

Szabó Tímea korábbi élő közvetítése:

#Belföld#iványi gábor#nav#oltalom karitatív egyesület#házkutatás#tüntetés

Címlapról ajánljuk