Belföld

Iványi Gábor köztársaságielnök-jelöltként megkérdezte volna a kormányt, hogy szégyellik-e magukat

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 18. 20:46

Megelégedéssel tölti el, hogy a Jobbik nem őt akarta.

Bár Márki-Zay Péter őt ajánlotta, Iványi Gábor helyett végül Róna Pétert jelölte az ellenzék köztársasági elnöknek. A Magyar Evangéliumi Testvérközösség elnöke most arról beszélt az Indexnek: a Jobbik részéről nem támogatták őt.

Tudomása szerint az egyik fő ok az elutasításra az volt, hogy 2018 előtt sokat vádolta a pártot rasszizmussal.

Én korábban azt a Jobbikot bíráltam, amelyik nem szégyellte, hogy antiszemita, hogy cigányellenes, hogy kisebbséggyűlölő retorikát használ. Állítólag megváltozott a Jobbik, de ha ezt az én Jobbik elleni korábbi kritikáimat ma elfogadhatatlan magatartásnak tekintik, akkor azt kell hogy mondjam, hogy nem változott meg a Jobbik. És akkor engem egyáltalán nem zavar, sőt megelégedéssel tölt el, hogy nem bennem látja azt a személyt, aki köztársasági elnöki feladatokat elláthatna

– mondta.

Korábban Jakab Péter arról beszélt, hogy nem ezért nem támogatta a párt Iványit, hanem mert nem tartották kellően képesnek a konszenzusteremtésre.

Arról, hogy mit tett volna jelöltként, ha beszélhet a parlamentben, azt mondta: szembesíteni akarta volna a kormánypártokat azzal, amit a rendszervártás környékén remélt az ország.

Megkérdeztem volna tőlük, hogy mit csináltak ezzel az országgal, és hogy nem szégyellik-e magukat.

Hangsúlyozta: az aktív államfői szerepet tartotta volna szükségesnek, és nem sugározta volna azt, „mintha minden rendben lenne ebben az országban”. Most mindenkit támogatna, aki változást akar az országban, és nem tartja magát pártkatonának.

Nyitókép: Kovács Attila / MTI

#Belföld#iványi gábor#köztársasági elnök#jelölt#ellenzék#párt#jobbik#rendszerváltás

Címlapról ajánljuk