Belföld

Rengeteg fegyveres NAV-ellenőr szállt ki házkutatási paranccsal Iványi Gáborékhoz

Nagy Attila KárolyNagy Attila KárolyZalavári NoémiZalavári Noémi

2022. február 21. 9:17

Az józsefvárosi Oltalom Karitatív Egyesületnél adóhatósági ellenőrzéssel indult a hét, Iványi Gábor azt mondta az rtl.hu-nak, hogy ellenállnak.

 

Hétfő reggel negyed tíz körül váratlanul nagy létszámú, munkatársunk becslése szerint legalább harminc tagú, fegyveres adóhatósági ellenőrző csapat jelent meg az Oltalom Karitatív Egyesület VIII. kerületi, Dankó utcai hajléktalanellátó központjánál, értesült az rtl.hu. Iványi Gábor metodista lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke az rtl.hu-nak elmondta, hogy körülbelül harminc, fegyveres NAV-ellenőr érkezett hozzájuk, házkutatási paranccsal.

Ez egy demonstratív megjelenés, nem is akarnak velünk szóba állni

– fogalmazott Iványi, aki eltökélt abban, hogy hiába van mindenhová házkutatási parancsa a NAV-osoknak, nem fogják őket beengedni, ha szükséges, ellenállnak az erőszaknak is.

Helyszínen lévő munkatársunk tudósítása szerint patthelyzet alakult ki, Iványi Gábor ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy az ellenőrök nyilvánosan kutakodjanak, az újságírók jelen lehessenek az eljárás során. Az ellenőrök vezetője azonban elzárkózik ettől. Mindenesetre Iványit sem engedik be az épületbe, illetve egyedül beengednék, de ő ragaszkodik a tanúk jelenlétéhez. 

 

Egyelőre azt sem tudni, hogy pontosan mi is az akció oka. Az egyik NAV-os azt mondta Iványi Gábornak, hogy az Oltalom Egyesület, egy másik viszont azt, hogy a Wesley János Lelkészképző Főiskola miatt vannak a helyszínen. Ugyanakkor mindketten azt állították, hogy költségvetési család a gyanú. Pontosabbat már csak azért sem lehet tudni, mert egyelőre még a házkutatási parancsot sem mutatták meg.

Közben az ellenőrök Iványi Gábor irodájába is bejutottak, mégpedig úgy, hogy kifúrták a zárat az ajtón. Dél körül ott kutakodtak.

Hasonló rendkívüli NAV-os ellenőrzés tavaly október 16-án is volt már Iványiéknál, az Oltalom vezetője a mostani mögött is ugyanazt a konfliktust látja: a magyar állam 2012-ben elvette a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségtől az egyházi státuszt, és az ezzel járó sokmilliárdos támogatást, így a folyamatosan költségvetési hiánnyal küzdő Oltalomnak az évek során nagy összegű járuléktartozása halmozódott fel.

Mi a feladatainkat ellátjuk, de az államtól járó támogatást nem kapjuk meg, sanyargatnak és elnyomnak minket, miközben a kedvenc egyházaikba számolatlanul öntik a milliárdokat

– mondta Iványi, megemlítve a Máltai Szeretetszolgálatot. Iványi szerint konkrét politikai oka is lehet a mostani NAV-ellenőrzésnek: amikor nemrég az ellenzéki összefogás egyeztetésein felmerült a neve mint köztársaságielnök-jelölt, bírálta az Orbán-kormányt.

Iványi Gábor virágot helyez el Raoul Wallenberg emléktáblájánál 2020. január 17-én. – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A NAV-ellenőrzés ellenére az Oltalom hajléktalanellátása folyamatos, a konyhán épp 800 adagnyi étel készül, az orvosi rendelőben is vannak, a Wesley János Lelkészképző Főiskola órái is zajlanak.

Az ellenzéki pártok délután háromtól szimpátiatüntetést tartanak a Dankó utcában. A demonstrációt a Párbeszéd kezdeményezte, az MSZP, a Momentum, a DK és a Jobbik képviselői is ott lesznek.

Nyitókép: adóellenőrök az Oltalom Karitatív Egyesült központja előtt. Fotó: Zalavári Noémi/RTL Híradó

#Belföld#nav#adóhatóság#iványi gábor#oltalom karitatív egyesület

Címlapról ajánljuk