Belföld

„Ne bántsátok őket, az egyiküknek négy gyereke van!” – így védte Iványi Gábor a tüntetőktől a NAV-nyomozókat

rtl.hurtl.hu

2022. február 21. 18:31

Rendőri kísérettel, a tömeg szitkozódása közben távoztak a pénzügyőrök a lefoglalt iratokkal és adathordozókkal a hajléktalanszállóból, ahol több száz tüntető gyűlt össze estére.

Több száz ember gyűlt össze este a józsefvárosi Dankó utcában, az Oltalom Egyesület épületénél, ahol reggel óta mintegy 30 fegyveres pénzügyőr kíséretében tartottak házkutatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói. A rendőrök nagy erőkkel vonultak a helyszínre, és mindkét irányból lezárták az utcát.  Az egyesület épületébe csak országgyűlési képviselőket engedtek be, így Karácsony Gergely főpolgármestert és Pikó András VIII. kerületi polgármestert nem.

Az eseményen felszólaltak az ellenzék prominens politikusai, az épületből kijövő képviselők, majd maga Iványi Gábor, a hajléktalanszállót is működtető egyesület vezetője és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezető lelkésze is.

Iványi Gábor a tömegben

Iványi: Feljelentésre buzdították a munkatársainkat

Iványi beszéde közben, rendőrsorfal védelme mellett kezdték elhagyni a NAV munkatársai a Dankó utcai épületet a náluk lévő, több zsáknyi dokumentummal és adathordozóval. A tömeg ekkor hangosan pfújolni és fütyülni kezdett, belefojtva a lelkészbe a szót. Iványi ekkor azt mondta:

Ne bántsátok őket! Az egyikük azt mondta, négy gyereke van. Én mondtam neki, hogy jöjjön inkább hozzánk dolgozni

– mondta a lelkész.

Iványi szerint a NAV nyomozói azt mondták neki, hogy az egyesületen, illetve az egyházon belülről érkezett a feljelentés. A lelkész elmondta, a házkutatás előtt a NAV levelekkel bombázta a munkatársaikat, hogy jelentsék fel a munkaadójukat, ezért felszólították levélben a hatóságot, hogy ezt fejezzék be.

A MET vezetője elmondta, 2017 óta a magyar állam nem fizeti nekik a strasbourgi emberi jogi bíróság által a MET számára megítélt kártérítést, amely az egyházi státuszuk 2011-es elvétele miatt járna nekik. Iványi szerint mintegy 12 milliárd forinttal tartozik az állam nekik, ami nem adomány, hanem törvényesen jár. Ha ezt megkapják, akkor be tudják fizetni a tartozásainkat. Ehhez azonban szerinte az kell, hogy a Márki-Zay Péter vezette ellenzéki szövetség áprilisban megnyerje a választást.

Karácsony Gergely, Iványi Gábor és Donáth Anna a tüntetésen.

Iványi után Karácsony Gergely is felszólalt, aki szerint sokat találgatták, miért szúrja annyira Orbán Viktor szemét, amit Iványi Gábor képvisel.

Azért zavarja, mert emlékezteti egykori önmagára, az egykori demokratára, arra a fiatal apára, akinek gyerekeit Iványi Gábor keresztelte. Arra emlékezteti, hogy elárult mindent, ami még akkor képviselt. Ma Iványi Gábor a magyar nemzet lelkiismerete

– fogalmazott a főpolgármester.

Több mint két éve zajló ügyben járt el a NAV

Sokáig nem lehetett hivatalosan tudni, miért vonult ki hétfőn ilyen nagy erőkkel a NAV az alapítvány székházához. Házkutatási parancsot a fegyveres NAV-ellenőrök nem mutattak, sokáig magát Iványi Gábort sem engedték be az épületbe, később pedig fel, az irodákba. Késő délután az rtl.hu kérdésére az adóhatóság megírta, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett gyanúja miatt nyomoznak – az eljárás több mint két éve indult. 

Az Oltalom Egyesület a honlapján tavaly február 22-én tett közzé egy tájékoztatást, amelyben elismerte, hogy több mint 246 millió forinttal tartozik bérfizetések járulékterhei miatt a NAV-nak. Mint írták: „azt az összeget, ami jogosan járna, és évek óta mégsem kapjuk meg, mi sem tudjuk visszafizetni járulék vagy más tartozás formájában. Hangsúlyozzuk, hogy a tőlünk elvett pénzből nem egyházunk hitéleti tevékenységét finanszírozzuk, hanem a legszegényebbeknek adunk reményt gyógyulásra a mindennapok méltó megéléséhez vagy jövőjük építéséhez.”

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#iványi gábor#tüntetés#oltalom karitatív egyesület#nav

Címlapról ajánljuk