Belföld

„Elég a természetpusztításból!” – Udvaros Dorottyával akciózik a Fertő tónál a Greenpeace

rtl.hurtl.hu

2022. február 16. 7:54

A kormány szállodát, apartmanházakat, parkolót, vitorláskikötőt és fedett sportkomplexumot épít összesen hatvan hektáron. A beruházás ellen tiltakozott már a Magyar Tudományos Akadémia is.

A Greenpeace aktivistái a Fertő tavi gigaberuházás felé vezető úton kezdtek demonstrációba szerda hajnalban. A kifeszített molinón 

Elég a természetpusztításból!

felirat látható, az akcióban pedig részt vesz Udvaros Dorottya színész is.

A Greenpeace-aktivisták szerint elfogadhatatlan, hogy egy nemzeti parkban „az élővilág megóvása helyett egy szűk csoport gazdasági érdekében épülő luxusberuházás szempontjai érvényesülnek”. 

Mint közleményükben írták: „A kormány ahelyett, hogy vigyázna rábízott közös kincsünkre, egyre több közpénzt öl bele abba, hogy elpusztítsa azt. A fertői beruházás költségvetése már 45 milliárd forint felett jár.”

Mint arról korábban már beszámoltunk

a kormány százszobás szállodát, apartmanházakat, 880 parkolót, 850 férőhelyes vitorláskikötőt, fedett sportkomplexumot és más épületeket épít összesen hatvan hektáron. 

A beruházás ellen azóta felszólalt a Magyar Tudományos Akadémia is. A Biológiai Tudományok Osztálya szerint a beruházás súlyosan károsítaná a Fertő tó növény- és állatvilágát, és ekkora volumenű beruházás természetvédelmi területen nem engedhető meg, ez a jövő generáció természethez és egészséges környezethez való jogát is veszélyezteti. Ezért a „tervezett túlzó és a helyhez méltatlan beruházás leállítását” kérték.

Az építkezés ellen korábban tiltakozott az osztrák kormány és az Unesco is.

Nyitókép: Greenpeace

#Belföld#környezetvédelem#fertő tó#fertő tavi beruházás#greenpeace#udvaros dorottya

Címlapról ajánljuk