Belföld

Az engedélyezettnél nagyobb gigaberuházást készítenek elő a Fertő tavon a Greenpeace szerint

rtl.hurtl.hu

2022. január 5. 13:24

Egyszer már leállították a közbeszerzést, de szenteste újra meghirdették. A környezetvédők újra megtámadták. 

A Greenpeace újra megtámadta a Fertő tavi gigaberuházásról kiírt közbeszerzést, amit december 24-én hirdettek meg újra – közölte január 5-én a környezetvédelmi szervezet. A Greenpeace közölte: „továbbra is azt kéri a kormánytól, hogy azonnal állítsa le a súlyosan jogsértő és természetpusztító beruházást”.

A Fertő tavi nagyberuházások második ütemére kiírt pályázatot december 11-én vonták vissza, egy nappal az után, hogy a Greenpeace környezetvédő szervezet a Közbeszerzési Döntőbizottságtól kérte a projekt leállítását. Akkor a kiíró Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a döntést azzal indokolta, hogy a potenciális ajánlattevők túl sok kérdést tettek fel, ezeket pedig nem lehetett volna időben megválaszolni.

A beruházás ellen azóta felszólalt a Magyar Tudományos Akadémia is. A Biológiai Tudományok Osztálya szerint a beruházás súlyosan károsítaná a Fertő tó növény- és állatvilágát, és ekkora volumenű beruházás természetvédelmi területen nem engedhető meg, ez a jövő generáció természethez és egészséges környezethez való jogát is veszélyezteti. Ezért a „tervezett túlzó és a helyhez méltatlan beruházás leállítását” kérték.

A beruházás ellen korábban már tiltakozott az osztrák kormány és az Unesco is.

A Greenpeace január 5-i közleménye szerint az új kiírás szinte összes eleme azonos a korábbival, és ugyanúgy sérti a jogszabályokat, mint az előző, ez ráadásul még a környezet- és természetvédelmi engedélyekben leírtaknak sem felel meg. A szervezet közlése szerint a kiírásban megadott adatok ugyanis „jóval túlterjeszkednek az engedélyezett méreteken, szinte minden egyes részelemnek nagyobb a területe, mint ami az engedélyben szerepel”. Ráadásul a kiírásban szereplő 26 apartmanház, egy fürdőház és mintegy 150 strandpavilon építésére pedig egyáltalán nincs is engedélye az állami cégnek.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#fertő tavi beruházás#fertő-tó#közbeszerzési kiírás#greenpeace

Címlapról ajánljuk