Belföld

A Fertő tavi beruházás leállítását kéri az MTA Biológiai Tudományok Osztálya

rtl.hurtl.hu

2021. december 21. 16:24

Szerintük túlzó és a helyhez méltatlan az építkezés.

Súlyosan károsítaná a Fertő tó növény- és állatvilágát a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Tudományok Osztálya szerint a tóhoz tervezett turisztikai beruházás. Állásfoglalást tettek közzé, mely szerint a Fertő tó nádasának nyíltvízi szegélyében megvalósuló építkezés – ami egyebek mellett 16 apartmanházat, 100 szobás szállodát, 880 járművet befogadó parkolót, 850 vitorlást befogadó kikötőt tartalmaz – a jelenleginél nagyobb területet venne el a tó nádasából és medréből, a környezetre nehezedő turisztikai nyomás sokszorozódna.

A várható kártétel nemcsak a beépítendő területre korlátozódna, mert a megnövekedett autó-, illetve vízijármű-forgalom egy széles zónát és a teljes nyílt vízfelületet érintené

– áll az állásfoglalásban. Az MTA Biológiai Tudományok Osztálya szerint ekkora volumenű beruházás természetvédelmi területen nem engedhető meg, ez a jövő generáció természethez és egészséges környezethez való jogát is veszélyezteti.

Ezért kérjük a tervezett túlzó és a helyhez méltatlan beruházás leállítását, és egy, a 21. századi követelményeknek megfelelő, szelíd, ökologikus rekreációs fejlesztéssel való lecserélését

– írták.

Nemrég arról számoltunk be, hogy a beruházás egy részére kiírt tendert visszavonta a megvalósításért felelős állami cég, egy nappal azután, hogy a Greenpeace környezetvédő szervezet A Közbeszerzési Döntőbizottságtól kérte a projekt leállítását.

#Belföld#fertő-tó#magyar tudományos akadémia#környezetvédelem

Címlapról ajánljuk