Belföld

25 milliós eljárási díjjal próbálják megakadályozni, hogy fellépjenek a civilek a Fertő tavi beruházás ellen

rtl.hurtl.hu

2022. január 11. 10:24

A Greenpeace a Közbeszerzési Döntőbizottságnál kezdeményezett eljárást.

Öt napon belül 25 millió forint eljárási díjat követel a Közbeszerzési Döntőbizottság a Greenpeace-től azért, hogy érdemben foglalkozzon a környezetvédő szervezet beadványával a kormány Fertő tavi idegenforgalmi beruházásával kapcsolatban. A szervezet szerint az elrettentő mértékű eljárási díjnak az a célja, hogy senkinek ne jusson eszébe megkérdőjelezni a közbeszerzési folyamatokat.

A Greenpeace emlékeztet, hogy a kormány százszobás szállodát, apartmanházakat, 880 parkolót, 850 férőhelyes vitorláskikötőt, fedett sportkomplexumot és más épületeket épít összesen hatvan hektáron. A civilek a beruházást túlméretezettnek és természetpusztítónak tartják. A környezetvédő szervezet azért kérte, hogy állapítsák meg a beruházás közbeszerzési kiírásának jogellenességét, mert az nem felel meg a környezet- és természetvédelmi engedélyekben leírtaknak, jóval túlterjeszkedik az engedélyezett méreteken.

Aki ma Magyarországon meg akar támadni egy közbeszerzést, annak igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetnie, ami egy 2015-ben módosított rendelet szerint a beszerzés becsült értékének 0,5 százaléka, de legfeljebb 25 millió forint lehet – írja a Greenpeace, amely döntően kisösszegű magánadományokból fenntartott szervezetként nem tudja kifizetni ezt az összeget.

A Döntőbizottság végzéséből az is kiderül, hogy a fertői közbeszerzési eljárás második ütemének becsült értéke csaknem 35,8 milliárd forint, így a jelenleg zajló, a Mészáros és Mészáros Kft. által elnyert 9,38 milliárd forint értékű munkákkal együtt a beruházás végösszege már meghaladja a 45 milliárdot.

Nyitókép: MTI / Nyikos Péter

#Belföld#greenpeace#fertő tó#környezetvédelem#közbeszerzési döntőbizottság

Címlapról ajánljuk