Belföld

Pedagógus szakszervezetek: A kormánynak a saját maga által megszabott időpont sem volt jó, reggel lemondták a sztrájkról szóló egyeztetést

rtl.hurtl.hu

2022. február 11. 19:30

A PSZ és a PDSZ képviselői ennek ellenére odamentek az Emberi Erőforrások Minisztériumához, de ott azt közölték velük, hogy nincs érvényes időpontjuk, ezért nem léphetnek be.

Meghiúsult a pedagógus szakszervezetek és a kormány péntekre tervezett egyeztetése a tanárok március 16-ra meghirdetett sztrájkjáról, a még elégséges szolgáltatásról – derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által kiadott közleményből.

Az érdekképviseletek szerint ezért a kormányoldal tehető felelőssé. Állításuk szerint ugyanis péntek reggel 6:30-kor kaptak egy levelet, amelyben a tárca képviselői lemondták a 10 órára tervezett tárgyalást arra hivatkozva, hogy a megbeszélt időpontban

nem tudnak rendelkezésre állni, az épületbe való bejutás nem lesz megoldott.

A szakszervezetek képviselői ennek ellenére abban bízva, hogy a személyes megjelenésük meggyőzi majd a kormányt, a 10 órás időpontra mégis elmentek az Emberi Erőforrások Minisztériumának székházába. A recepción viszont azt közölték velük, hogy 

nincs érvényes időpontjuk, ezért nem léphetnek be.

A PSZ és a PDSZ szerdai levelében azt kérte, a kormány február 14-ig, hétfőig reagáljon a még elégséges szolgáltatásra vonatkozó, írásban eljuttatott, részletes ajánlatra. A mai elmaradt találkozó helyett új időpontként a hétfő 10 órát javasolják a szakszervezetek.

Mint arról lapunk beszámolt, március 16-án kezdődik a tervek szerint a határozatlan idejű pedagógussztrájk. Teljes sztrájknapokat terveznek, ezek során pedig gyermekfelügyeletet sem biztosítanának mindenhol.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógus Szakszervezet követelései:

  • A pedagógusok és nem pedagógus beosztásban lévők bérhelyzetének rendezése.
  • A munkateher csökkentése.
  • Változzon úgy a kötelező oltásról szóló rendelet, hogy vissza tudják venni azokat a tanárokat, akiknek a pótlása a jelenlegi helyzetben lehetetlen.  

A Fővárosi Ítélőtábla egyébként tárgyaláson kívül hozott ítéletével megváltoztatta az elsőfokú bíróság végzését és megállapította, hogy a pedagógusok január 31-én tartott kétórás figyelmeztető sztrájkja jogellenes volt. A szakszervezetek felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordulnak. Erről bővebben itt olvashat.

Nyitókép: Máthé Zoltán/MTI

#Belföld#pedagógusok szakszervezete#pedagógusok demokratikus szakszervezete#sztrájk#munkabeszüntetés#oktatás

Címlapról ajánljuk