Belföld

Egész napos sztrájkra készülnek a tanárok, gyermekfelügyeletet sem biztosítanának egyes iskolákban

Morva AnnaMorva Anna

2022. február 8. 13:42

Március 16-án kezdődik a tervek szerint a határozatlan idejű pedagógussztrájk. A szakszervezetek pénteken egyeztetnek a kormánnyal a még elégséges szolgáltatásokról.

Március 16-tól venné kezdetét a pedagógusok határozatlan idejű sztrájkja. A két nagy szakszervezet megállapodott a még elégséges szolgáltatásokról, az erről szóló javaslatukat pénteken vitatják meg a kormány képviselőivel – közölte az RTL Híradóval Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának a tagja.

Szeretnénk megállapodni a még elégséges szolgáltatásokról, hogy ne kelljen bírósághoz fordulni

– fogalmazott.

Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy ha nem lesz sikeres a kormánnyal folytatott párbeszéd, akkor miharabb bírósághoz fordulnak, azt ugyanis nem szeretnék, hogy jogerős ítélet nélkül kelljen határozatlan idejű sztrájkot szervezni.

Nagy Erzsébet azt mondta, 

teljes sztrájknapokat terveznek, ezek során pedig gyermekfelügyeletet sem biztosítanának mindenhol. 

A legutóbbi munkabeszüntetés idején erre nem volt lehetőségük, mert – miután csak kétórás volt a sztrájk – nem lehetett volna megoldani a gyerekek el- és visszaszállítását a felügyeletet biztosító intézménybe.

Azt szeretnénk, hogy ahol sokan vesznek részt a sztrájkban, valóban észrevehető, zárt ajtós sztrájkot tudjanak tartani a tanárok, és csak bizonyos intézményekben legyen gyerekfelügyelet

– fogalmazott.

A munkabeszüntetés várható támogatottságról Nagy Erzsébet azt mondta, vannak pedagógusok, akik nem mernek még egyszer beleállni a sztrájkba, mert úgy érzik, túl nagy volt a fenyegetettség. Mások viszont úgy gondolják, hogy most kell küzdeni a céljaikért, így egyelőre nehéz megbecsülni a végső létszámot. Hozzátette: a szakszervezetek azért dolgoznak, hogy elkerüljék a sztrájkot, elsősorban a tárgyalóasztalnál akarnak megállapodni.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógus Szakszervezet követelései:

  • A pedagógusok és nem pedagógus beosztásban lévők bérhelyzetének rendezése.
  • A munkateher csökkentése.
  • Változzon úgy a kötelező oltásról szóló rendelet, hogy vissza tudják venni azokat a tanárokat, akiknek a pótlása a jelenlegi helyzetben lehetetlen.  

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden közleményt adott ki, amelyben azt írták, januártól újabb 10 százalékkal, 2010-hez képest két és félszeresére nőnek a pedagógusbérek. A kormány terve szerint 2023-ban további nagyobb béremelésre kerül sor. Egy pályakezdő pedagógus bére ma bruttó 312 000 forint, egy húsz éve dolgozó, főiskolai végzettségű pedagógusé pedig I. fokozatban bruttó 328 860 forint, pedagógus II. fokozatban pedig bruttó 361 746 forint.

Január 31-én kétórás munkabeszüntetéssel tiltakozott mintegy 20 ezer pedagógus, miután kudarcba fulladtak az egyeztetéseik a kormánnyal. A demonstrációt a a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és Pedagógus Szakszervezet (PSZ) hirdette meg.

Nyitókép: Soós Lajos/MTI

#Belföld#tanár#pedagógus sztrájk#sztrájk#pedagógusok#pedagógusok demokratikus szakszervezete#pedagógusok szakszervezete

Címlapról ajánljuk