Belföld

A MÁV szerint havi 700 ezret is megkeres egy mozdonyvezető, a sztrájkfenyegetés pedig jogellenes

rtl.hurtl.hu

2022. február 7. 17:39

A vasúttársaság szerint kiemelkedő mértékű a masiniszták fizetése, a 2022-re vonatkozó bértárgyalásokat pedig már lezárták.

A vasúttársaság alaptalannak, jogszerűtlennek és felelőtlennek tartja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének (MOSZ) sztrájkbejelentését, ezért a MÁV-Start benyújtotta ellenkérelmét a sztrájk jogellenességéről dönteni jogosult Fővárosi Törvényszékhez – közölte a MÁV hétfőn.

A közleményben azt írták, a sztrájkfenyegetés felelőtlen hangulatkeltés, és nem szól másról, mint a kezdeményező szakszervezeti vezetők egyéni ambícióiról.

Az állami vasúttársaság szerint a bérmegállapodás módosításakor a kollektív szerződést kötő szakszervezetek kijelentették, a 2021. és 2022. évre vonatkozó bértárgyalásokat lezártnak tekintik. A hároméves bérmegállapodásban foglaltak a MÁV-Start Kollektív Szerződésének a részét képezik, így a megváltoztatása érdekében meghirdetett sztrájk a sztrájktörvény értelmében jogellenesnek minősül.

A MÁV úgy véli, hogy valótlan a MOSZ az az állítása, amely szerint tavaly nem történt többletkifizetés. Pedig az érdekvédők a tavalyi nulla százalékos béremelésre és az infláció miatti reálbér-csökkenésre hivatkozva jelentették be a munkabeszüntetést.

A vasúttársaság szerint azonban több bérjellegű juttatás mellett alanyi jogon járó SZÉP-kártya juttatást vagy a munkavállalók döntése szerint készpénzt utalt a munkavállalók részére összesen 300 ezer forint értékben.

A MÁV azzal is érvelt a sztrájk ellen, hogy 2016 óta több mint 60 százalékkal növekedett tavaly év végéig a mozdonyvezetők keresete. A 2022. január 1-jétől megvalósított, 10 százalékos béremelés pedig tovább növeli járandóságukat.

A mozdonyvezetők MÁV-Volán-csoporton belül és a teljes nemzetgazdaságban is kiemelkedő mértékű havi átlagkeresete tavaly meghaladta a 700 ezer forintot.

 – fogalmazott a vasúttársaság közleménye.

Nyitókép: Vojnovics Ferenc mozdonyvezető egy felújított Jenbacher motorvonatban, a győri vasútállomáson 2019. június 14-én. – Fotó: Krizsán Csaba / MTI

#Belföld#máv#mozdonyvezető#sztrájk#fizetés

Címlapról ajánljuk