Belföld

Támogatná Iványi Gábor köztársaságielnök-jelöltségét Márki-Zay Péter

rtl.hurtl.hu

2022. február 7. 15:50

A lelkész nem zárkózna el a felkéréstől. De lehet, hogy az ellenzék nem is jelöl senkit, inkább kormányváltás után közvetlenül az emberekkel választatnának államfőt.

Bár még nincs róla konszenzus az ellenzéki pártszövetség vezetői között, de személy szerint támogatná Iványi Gábor köztársasági elnöknek való jelölését Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje – derült ki a Telex cikkéből. 

Iványi Gábor annak a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek (MET), a magyar metodista egyházból való kiválás után 1981-ben létrejött kisegyháznak az elnöke, vezető lelkésze, amelynek egyházi státuszát a Fidesz-KDNP parlamenti többsége által 2011-ben elfogadott egyházügyi törvény szüntette meg. A MET azóta is küzd a jogállása visszaszerzéséért, illetve a vallási közösség által fenntartott szociális és oktatási intézményei állami támogatásáért. Miután a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán pert nyertek a magyar állammal szemben, 2021-ben visszakapták az egyházaknak járó technikai számukat, így újra fel lehetett ajánlani a MET számára a személyi jövedelmadó 1 százalékát.

Iványi a Telex megkeresésére azt mondta, elvállalná a feladatot, ha felkérnék rá az ellenzéki pártok, de jó szívvel támogatna bárki mást, akit a feladatra jelölnek.

Az államfő-jelölésnek azonban az ellenzék részéről csak szimbolikus jelentősége van: a kormánypártok várhatóan még az április 3-i országgyűlési választás előtt, élve kétharmados parlamenti többségükkel az első fordulóban megválasztják majd Novák Katalint köztársasági elnöknek, akit Orbán Viktor miniszterelnök nevezett meg a közelmúltban Áder János államfő utódjának.

Márki-Zay Péter a Telexnek azt is mondta, hogy még úgyis határozhat az ellenzék, hogy nem vesznek részt az államfő-választásban. Az ellenzék ugyanis azt szeretné, hogy a köztársasági elnököt ne az Országgyűlés válassza a jövőben, hanem közvetlenül az állampolgárok. A miniszterelnök-jelölt szerint kormányváltás esetén eszerint módosítják majd a szabályokat. Azonban ehhez is, tehát az alaptörvény módosításához, szintén kétharmados parlamenti többségre lenne szükség.

Márki-Zay Péter többek között az államfő-választás kérdéséről is beszélt az RTL Híradónak adott exkluzív interjúban.

Nyitókép: Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke átveszi a díszpolgári címet Karácsony Gergely főpolgármestertől az Újvárosháza dísztermében 2021. november 17-én. – Fotó: Kovács Attila / MTI

#Belföld#iványi gábor#magyarországi evangéliumi testvérközösség#köztársasági elnök#márki-zay péter

Címlapról ajánljuk