Belföld

Első interjúját adta Novák Katalin: nemcsak a nők köztársasági elnöke akar lenni

rtl.hurtl.hu

2021. december 24. 10:17

Családi életéről és anyja koronavírus-fertőzéséről is beszélt a fideszes politikus.

A Magyar Hírlapnak adott interjút Novák Katalin, a két napja lemondott családügyi miniszter, a Fidesz volt alelnöke, akiről Orbán Viktor a keddi kormányinfón jelentette be, hogy köztársasági elnöknek jelöli a Fidesz. Áder János mandátuma 2022 tavaszán, még a soron következő országgyűlési választások előtt lejár, így utódját még a Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többsége választhatja meg.

Novák Katalin az interjúban elmondta, megtisztelő számára, hogy Magyarország első női köztársasági elnöke lehetek, amennyiben a parlament támogatni fogja. Szerinte ennek „a személyén messze túlmutató jelentősége van”.

A kormányzatban nyolc éve vezetőként képviselem a magyar családok, gyermekek ügyét, amelynél megítélésem szerint nincs fontosabb, sorsdöntőbb kérdés. Másrészt nőként tölthetem be ezt a tisztséget, ami a történelmünkben először fordul elő, és ez különös felelősséget ró rám. Természetesen nemcsak a nők, hanem a férfiak, az egész magyar nemzet köztársasági elnöke leszek.

– fogalmazott Novák, aki szerint a köztársasági elnök nemcsak a nemzet egységét jeleníti meg, hanem az országot képviseli a legmagasabb szinten. 

Az államfőjelölt elmondta, hálás lehet azért, hogy férjével két évtizedes házassággal a hátuk mögött vághatnak bele a közös feladatba.

Ő lesz az első köztársasági elnöki férj titulussal rendelkező férfi az országban, ami azért is fontos, mert bár a jelöltséget én vállaltam, a tisztséget én fogom betölteni, ez nem magánszám, nem one-woman show. A családunkról is szól, és kiemelten a férjemről.

Novák több részletet is megosztott családi életéről. Elárulta, hogy a legnagyobb fia már felnőtt, a két kisebb gyermeke is tizenéves, „így abban az életkorban vannak, amikor már elég önál­lóak, és érzik a súlyát az előttünk álló öt évnek”. Erről beszélgettek is velük az utóbbi napokban, és „nagyon érett tinédzserként állnak hozzá”.

A politikus megosztotta családi tapasztalatait is a koronavírus-járvány kapcsán:

Ebben a bizonytalanságban kapaszkodót tud jelenteni az Istenbe vetett hit. Akinek ez megadatott, annak könnyebb megtalálni ezeket a kapaszkodókat. Ez a családban a mi személyes tapasztalatunk. Bár amikor édesanyám elkapta a koronavírust, annak ellenére összeszorult a gyomrom, hogy nagyon jó fizikai, lelki, szellemi, egészségi állapotban van, de már hetven évet meghaladó korú. Féltem attól, mi fog történni. És ez a félelem mindenki életében ott van.

– mondta Novák, aki szerint az oltás az egyetlen eszköz, ami rendelkezésünkre áll a járvány ellen.

Nyitókép forrása: Novák Katalin Facebook-oldala

#Belföld#novák katalin#köztársasági elnök#interjú

Címlapról ajánljuk