Belföld

Iványi Gábor: Kádár János nem volt olyan korrupt, mint ti

rtl.hurtl.hu

2022. január 29. 8:17

A lelkész szerint normális világban normális lenne, hogy döntéshozókkal beszélget.

Iványi Gábor lelkész, Orbán Viktor gyerekeinek megkeresztelője, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője – akit az RTL Híradó nézői az Év Emberének választottak – Veiszer Alindának adott interjút. A beszélgetést a Telex szemlézte. 

A beszélgetésben szóba került egy tíz évvel ezelőtti Heti Válasz-os Balog Zoltán-interjú, amelyben az akkori miniszter nekiment Iványi egyházának, aki erre az Élet és Irodalomban válaszolt. Veiszernek arra a kérdésére, hogy ebből aztán lett-e beszélgetés, párbeszéd, Iványi azt mondta, hogy nem, mert ha ő jelentkezne, hogy üljenek le egy kávéra, annak olyan üzenete lenne, mintha a régi személyes ismeretséggel akarna valamit kijárni magának. Szerinte egy normális világban normális lenne, hogy döntéshozókkal beszélget az ember, de most erre nem nyitottak a döntéshozók, nem állnak szóba azokkal, akikről döntenek.

„Az egy másik kérdés, hogy nagyjából tudják, mit mondanék, és erre nem kíváncsiak. Megmondanám azt, amiben hajdan hittünk, ami miatt együtt csináltuk mondjuk Balog Zoltánnal az Egyház és Világ szamizdat folyóiratot, ami miatt én megnyitottam a kispesti parókiánkat, mert ők reformátusként nem jöhettek össze politikai okok miatt, és nálunk jöttek össze. Vagy megmondanám neki, hogy Zoli, te jártad ki nekem, hogy Mádl Ferenc tüntessen ki olyanokért, amik miatt most bírálsz, hát akkor most mit beszélsz, végiggondoltad magadban? Vagy esetleg négyszemközt elmondanám, hogy Zoli, a volt feleséged most is ott dolgozik nálunk. A lányaid ott laktak nálunk kollégiumban, és sosem mondtam, hogy boríts ide egy kis támogatást.”

Ezeket elmondanám neki, hogy nem így ismertelek, nem így indultunk. Mit csináltatok a rendszerváltással? Eszünkbe nem jutott volna, hogy a Kádár-rendszer legnagyobb bűne, hogy nem ti vagytok hatalmon, hanem Kádár János. Kádár János nem volt olyan korrupt, mint ti

– fogalmazott Iványi Gábor.

További részletek a jelképes összegért megtekinthető interjúban.

Nyitókép: Kovács Attila / MTI

 

#Belföld#iványi gábor#veiszer alinda#korrupció

Címlapról ajánljuk