Belföld

Márki-Zay: feles többséggel nem törlik el a kétharmados törvényeket a választás után

rtl.hurtl.hu

2022. február 2. 18:17

Inkább népszavazást írnak ki egy új alkotmányról az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint.

A magyar jogállam és alkotmányosság jövőjéről tartott online konferenciát szerdán a CEU Demokrácia Intézete, amelynek nemzetközi szakértők mellett Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt is vendége volt – írta a hvg.hu.

Az Európai Parlament alelnöke, Michal Simecka felvetésére, hogy a magyar jogállamiság jelenlegi helyzete az egész Európai Uniónak egzisztenciális kihívást jelent, így egy esetleges kormányváltás esetén a jogi dilemmákat óvatosan kell kezelnie a közösségnek, Márki-Zay Péter azt mondta:

a valódi kérdés az, hogy ha le is győzik a Fideszt, akkor is Orbánék kezében marad-e az irányítás.

A miniszterelnök-jelölt szerint ha a kétharmados törvényekkel nem foglalkoznak, a politikai bűnözők nem kerülnek rács mögé, és a Fidesz pedig bármikor visszatérhet. Ugyanis kisajátították a bírósági rendszert és a médiát, beleértve a médiahatóságot, amit Márki-Zay mindenképp feloszlatna. Egy ilyen helyzetben az alkotmányozás kényes téma, így ezt csak a nép bevonásával lehet megtenni. A beszélgetést vezető Novák Benjamin, a New York Times újságírója ekkor rákérdezett, hogy mi a terve, ekkor Márki-Zay közölte:

nem nyúlnak az Alaptörvényhez feles többséggel, hanem népszavazásra bocsátják az új alkotmányt.

Márki-Zay egyébként már többször beszélt arról nyilvánosan, hogy kész arra, hogy akár egyszerű többséggel is belefogjon az alkotmányozásba.

Nyitókép: Márki-Zay Péter / Facebook

#Belföld#márki-zay péter#alaptörvény#kétharmados többség#alkotmány#népszavazás

Címlapról ajánljuk