Belföld

Halált is okozhatnak azok a lélegeztetőgépek, amelyekből tömegével vásárolt Magyarország

rtl.hurtl.hu

2022. február 5. 16:19

A MalaysiaNow cikke szerint azután vett belőle a magyar kormány több ezer darabot milliárdokért egy maláj üzletembertől, hogy brit orvosok figyelmeztettek a kínai berendezések veszélyeire.

Olyan lélegeztetőgépeket adott el 2020-ban egy maláj üzletember a magyar kormánynak, amelyekről tudni lehetett, hogy veszélyeztetik a betegek életét – írta a MalaysiaNow.

A Kínában gyártott Shangrila 510S és SH300 típusú lélegeztetőgépekből több ezer darabot vásárolt Magyarország. Az RTL Híradó összesítése szerint mintegy 16 ezer darab lélegeztetőgépet vásárolt a magyar kormány több forrásból, mintegy 300 milliárd forintért. Ezekből eddig 8 milliárd forint értékben ajándékoztunk el más országoknak, a többi viszont raktárakban porosodik. Ellenzéki kritikák szerint a lélegeztetőgépekből feleslegesen sokat vásárolt az Orbán-kormány, hiszen a járvány legrosszabb hónapjaiban sem fenyegetett az, hogy ennyien szorulnak majd hazánkban gépi lélegeztetésre. Ráadásul a darabonkénti 89 500 dolláros ár is túl magas volt, 

A maláj oknyomozó portál cikkéből kiderül, hogy Vinod Sekhar segítségével összesen 6258 darab lélegeztetőgépet vásárolt a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium a két kínai típusból, mintegy 560 millió dollárért.

Vinod ellen több ügynökség, köztük a Malajziai Korrupcióellenes Bizottság (MACC) is pénzmosás miatt indított nyomozást.

Alig egy hónappal a Szijjártó Péter vezette minisztériummal való megállapodás előtt, 2020. április 13-án kelt levelükben azonban vezető brit orvosok arra figyelmeztettek, hogy az Egyesült Királyság által is vásárolt 

Shangrila 510S típusú lélegeztetőgépek hibásak, és a kórházi használatuk egészségi károkat, sőt akár halált is okozhat.

Főleg a karbantartással és az oxigénellátással kapcsolatos problémákra, valamint a zavaros használati utasításokra hívták fel a figyelmet. A brit orvosok azt is leszögezték, hogy a kínai lélegeztetőgépeket valójában mentőautókban, nem pedig kórházakban való használatra gyártották.

A brit ellenőrzési jelentés közzétételével nagyjából egy időben a kolumbiai egészségügyi hatóságok is figyelmeztetést adtak ki, hogy egy másik, a magyar kormány által is vásárolt lélegeztetőgép-modell, az SH300 használata végzetes lehet, és legalább hat beteg halálát okozta.

A kolumbiai Nemzeti Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Intézet emiatt elrendelte az SH300-as modell kivonását. A jelentések szerint a lélegeztetőgép sokszor váratlanul leállt vagy rossz adatokat szolgáltatott. 2020 júliusa óta 34 súlyos, a lélegeztetőgépek által okozott incidensről számoltak be Kolumbiában, 12 olyan kórházban, ahol Covid-betegeket kezeltek.

Nyitókép: Védőeszközök, köztük 80 lélegeztetőgép érkezik légi úton Kínából a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérre 2020. május 9-én. – Fotó: Botár Gergely / MTI / kormany.hu

#Belföld#lélegeztetőgép#kína#malajzia

Címlapról ajánljuk