Belföld

Transparency: A kormány elismerte, hogy egyetlen darabot sem adtak el a 300 milliárd forintért felstócolt lélegeztetőgépekből

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 29. 12:12

Nulla forint bevétel került a magyar államhoz a lélegeztetőgép-biznisz nyomán.

A Transparency International (TI) Magyarország még 2021-ben fordult közérdekűadat-igényléssel az akkor még létező Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) annak kiderítésére, hogy a tárca pontosan hány lélegeztetőgépet tudott eladni abból a 17 ezer darabos készletből, melyet a kormány fürkészei és portyázói gereblyéztek össze a világ minden tájáról.

A Kúria előtt közel két évvel később nyertük meg az elutasított adatigénylésünk nyomán indult pert

olvasható a szervezet közleményében.

A legfelső bírói fórum megfellebbezhetetlen ítélete alapján az EMMI-től az ügyet megöröklő Belügyminisztériumnak (BM) ki kellett adnia az adatokat. „A BM most írásban is elismerte azt, ami régóta sejthető volt.” – írja a Transparency közleménye.

Raktárban porosodnak

Emlékeztetnek, hogy a kormány közel 17 ezer lélegeztetőgépet szerzett be összesen 300 milliárd forintért a baráti cégeknek sokmilliárdos extraprofitot termelő módon. Azt már a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak (KKM) évekkel korábban küldött adatigénylés útján sikerült kideríteniük, hogy a szükségtelenül nagy mennyiségben vásárolt készülékek közül 2020-ban egyetlen darabot sem sikerült értékesíteni.

2021-ben a továbbértékesítés feladata az Emberi Erőforrások Minisztériumához került. Az EMMI azonban titkolta, hogy mekkora sikerrel oldotta meg ezt a feladatot, legalábbis az ezt firtató adatkérésükre megtagadták a válaszadást. Az elutasított adatigénylésből per lett, amit első fokon meg is nyert a Transparency, azonban az alperes EMMI jobbnak látta az adatok kiadása helyett megfellebbezni az első fokon eljáró bíróság döntését, így a per másodfokon folytatódott.

A humántárca helyét azonban időközben a Pintér Sándor vezette belügyi tárca vette át, ugyanis a 2022-es választásokat követően az emberminisztérium megszűnt. A per másodfokú szakaszában ezért a belügyi tárcával álltak szemben, és jogerősen nyertek. Az adatokat azonban a Belügyminisztérium sem szolgáltatta ki, felülvizsgálati indítványt terjesztettek elő, ám a Kúria is a javukra döntött.  

A válaszból kiderült: a kormány a három évvel ezelőtt hanyatt-homlok elherdált 300 milliárd forintból összevásárolt 17 ezer darab lélegeztetőkészülékből összesen nulla darabot értékesített, és, nem túl meglepő módon kereken nulla forint bevételre tett szert

– írják a közleményükben.

Az egészségügyi készletekért felelős kormányszerv, a BM alá tartozó Országos Kórházi Főigazgatóság később sem tervezi egyetlen lélegeztetőkészülék értékesítését, így minden bizonnyal változás nem lesz egyhamar ezen a téren.

Ledarálták

Korábban beszámoltunk róla, hogy hiába perelte ki jogerősen az iratokat a Transparency International. A dokumentumok helyett csak egy egyoldalas papírt kaptak, amely szerint már másfél éve megsemmisítették azokat:


Nyitókép (archív): Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#lélegeztetőgép#biznisz#Transparency#magyar kormány

Címlapról ajánljuk