Belföld

Raktárban porosodik több ezer lélegeztetőgép, a honvédség újakra írt ki közbeszerzést

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 26. 11:25

A Covid-járvány idején felhalmozott 17 ezerből eddig egy gépet sem sikerült eladni, de úgy tűnik a szükséges módon használni sem lehet ezeket, mert a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ közbeszerzést írt ki új lélegeztetőgépekre.

Miközben több ezer darab lélegeztetőgépet tárolnak egy raktárban, a Honvédség újabb lélegeztetőgépre írt ki közbeszerzést – írta Facebook-oldalán Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. 

„Szeptember 22-én indították meg az eljárást és október 3. az ajánlattételi határidő. Kemény 12 napig várják tehát az ajánlatokat, kicsit sem tűnik úgy, hogy már lezsírozták az egészet” – jegyezte meg.

A Transparency International (TI) Magyarország még 2021-ben fordult közérdekűadat-igényléssel az akkor még létező Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) annak kiderítésére, hogy a tárca pontosan hány lélegeztetőgépet tudott eladni abból a 17 ezer darabos készletből, amelyet a világ minden tájáról vásároltak össze 300 milliárd forintért a baráti cégeknek sokmilliárdos extraprofitot termelő módon.

A Kúria előtt közel két évvel később nyerte meg a szervezet a pert, így kiderült, hogy a szükségtelenül nagy mennyiségben vásárolt készülékek közül egyetlen darabot sem sikerült értékesíteni.

Az egészségügyi készletekért felelős kormányszerv, a BM alá tartozó Országos Kórházi Főigazgatóság később sem tervezi egyetlen lélegeztetőkészülék értékesítését, így minden bizonnyal változás nem lesz ezen a téren.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Kovács Anikó/MTI

#Belföld#lélegeztetőgép#hadházy ákos#honvédelmi minisztérium#honvédség

Címlapról ajánljuk