Belföld

Indokolatlanul drágán vehette a veszélyes lélegeztetőgépeket a külügy a maláj szélhámostól

Vorák AnitaVorák Anita

2022. február 6. 16:09

Súlyarányban Németországhoz képest tízszer drágábban vette a magyar állam a gépeket – mondta Tompos Márton momentumos politikus.

„A maláj szélhámostól vásárolt lélegeztetőgépeket indokolatlanul drágán vette a külügy” – mondta Tompos Márton, a Momentum politikusa, a párt korrupcióellenes munkacsoportjának vezetője az RTL Híradónak. Arról is beszélt: az egyik típusról a kronológia szerint tudhatta a Külügyminisztérium, hogy veszélyes.

A Külügyminisztérium kétféle életveszélyes kínai lélegeztetőgép-típust vásárolt. Az egyikről még 2020-ban írták meg brit orvosok, hogy gond van vele: ezek a gépek nem tisztíthatók rendesen, és az oxigénellátásuk sincs rendben. A másikról pedig a kolumbiai hatóságok írták meg, hogy hat ember halálát okozták, ami nyilván elég nagy probléma egy világjárvány idején – mondta Tompos. 

Azok a cégek, amiket megpróbált megbízni a külügy azzal, hogy teszteljék és üzemeljék be őket, nagyrészt nem vállalták ezt a feladatot. Végül egy kisebb vállalatot, valamint egy főleg fuvarozással foglalkozó társaságot találtak erre a munkára, tette hozzá.

A brit figyelmeztetés ráadásul szerinte előbb jelent meg, mint hogy a minisztérium megkötötte volna a szerződést a maláj vállalkozóval – akiről azóta kiderült, hogy szélhámos. Így elvileg tudhatták volna, hogy a gépekkel nincs minden rendben.

A külügy nem adta ki az ezzel kapcsolatos anyagokat, így Tomposék perre mennek velük.

A gépek áráról azt mondta: azok 80-90 ezer dolláros darabáron jöttek Magyarországra. Súlyarányban Németországhoz képest tízszer drágábban vettük a gépeket. Tompos felidézi: Chilében már volt botrány abból, hogy kétszeres áron vettek lélegeztetőgépeket a hatóságok, nálunk viszont eddig három-négyszeres árból se lett felhördülés.

Arról is beszélt, hogy a gépek közül sokat külföldre adományoztunk. Részletesebben erről Facebook-posztjában írt.

Az ügyről korábban itt írtunk részletesen. A Tompossal készült interjút a vasárnap esti RTL Híradóban tudják megnézni.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#lélegeztetőgép#maláj#széhámos#külügy#vásárlás#járvány

Címlapról ajánljuk