Gazdaság

Megszüntetik az állami lélegeztetőgép-bizniszen kaszáló céget

rtl.hurtl.hu

2022. december 21. 7:30

A Silk Road Fund Zrt. alig több mint két és fél évet élt, ami alatt többmilliárd forinttal gazdagodtak a tulajdonosok.

Megszüntetik a pandémia idején az állami lélegeztetőgép-beszerzéseken egyik legnagyobbat kaszáló céget, miután a tulajdonosok milliárdos osztalékokat vettek ki – írta az Mfor.hu.

A korábban az egyiptomi kereskedőházat működtető, Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadójához, Rahói Zsuzsannához köthető Fourcardinal Kft. 17 milliárd forintot kapott arra a kormánytól, hogy lélegeztetőgépeket vásároljon a koronavírus-járvány idején.

A külüggyel kötött biznisz nyomán 

a 2020-as 15,9 milliárdos profitból 15,4 milliárdot, a 2021-es év 2,2 milliárdos nyeresége után pedig - az eredménytartalékot is megcsapolva - 2,8 milliárdot fizettek ki osztalékként.

A tulajdonosok között ez úgy oszlott meg, hogy a Silk Road Fund Zrt. 7/8-ad részben részesült ebből, vagyis 15,9 milliárdot könyvelhetett el, a maradék 2,2 milliárd forint pedig a többségi tulajdonoshoz, Nagy Beatrixhoz került.

A Fourcardinal Kft.-t végül idén márciusban törölték a működő cégek közül.

A Silk Road beszámolójából pedig az is kiderült, hogy az idei május végi taggyűlésen úgy határoztak, 8,05 milliárd forintot fizetnek ki osztalékként a tulajdonosoknak a 2021-es év tevékenysége után. És feltehetően ezen kívül is lesz még hasonló nagyságú kifizetés: a követelések között ugyanis egyéb címszóval szerepeltetnek még egy egészen kiugró, 7,98 milliárd forintos tételt is, amely a szabályok alapján a Fourcardinaltól származó, megmaradt osztalék lehet. Erre pedig a jelek szerint nem túl sokára sor is kerülhet, mivel biztosan nem fogják azt bennhagyni a társaságban.

A cégbíróságra benyújtott papírok alapján ugyanis a zrt. 100 százalékos tulajdonrésze a vértesszőlősi lakhellyel rendelkező Balázs-Hörömpöli Anett birtokába került. Négy nappal később pedig az új tulajdonos arról határozott, hogy jogutód nélkül végelszámolja a társaságot.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Kovács Anikó/MTI

#Gazdaság#lélegeztetőgép#koronavírus#biznisz

Címlapról ajánljuk