Belföld

Kínai szervezetek kérik a ferencvárosi polgármestertől az Ujgur Mártírok Útjának átnevezését

rtl.hurtl.hu

2022. február 13. 9:29

Rossz érzéssel töltik el őket a kínai állam jogsértéseire reflektáló utcanevek a Fudan Egyetem tervezett helyszínén.

A „Kínát sértő” utcanevek megváltoztatását kérte Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármestertől tizenhat kereskedelmi kamara és egyesület vezetője, a Magyarországon élő negyvenezer kínai nevében – írja a 444.

Tavaly nyáron a kerületvezetés és a főváros Dalai Láma út, Ujgur Mártírok útja, Szabad Hongkong út és Hszie Si-kuang püspök út névre keresztelt négy közterületet azon a helyszínen, ahová a Kínai Kommunista Párt befolyása alatt álló Fudan Egyetem budapesti kampuszát tervezik felépíteni. Az elnevezések a kínai vezetés által elkövetett, és tabutémának tekintett jogsértésekre utalnak.

A levélírók szerint rossz érzéssel tölti el őket, hogy a Fudan Egyetem területét övező utcaneveket úgy választották meg, hogy azok az anyaország (Kína) politikai gondolkodásával nem összeegyeztethetők, és attól tartanak, hogy a Magyarország és Kína közötti gazdasági kapcsolatok rossz irányba fognak fejlődni.

Válaszlevelében a polgármester azt írta, hogy az utcaelnevezések szolidaritást fejeznek ki az üldözöttekkel és kiállást jelentenek az egyetemes emberi szabadságjogok mellett. Baranyi Krisztina szerint a levélírók aggodalmával ellenben az elnevezések nem jelentenek beavatkozást Kína belügyeibe, „hanem megvédjük a saját érdekeinket” a magyar állam korrupt vezetőivel szemben, és attól, hogy kínai érdekkörök avatkozzanak be a magyar belügyekbe. A polgármester ugyanis úgy véli, hogy a magyar közpénzből megvalósítani tervezett Fudan Egyetem durván sértené az itt élők érdekeit.

Arra bíztatom Önöket, hogy közös munkával olyan világot építsünk, olyan Kínában és olyan Ferencvárosban éljünk, ahol nem szükséges kiállni a tibetiek, az ujgurok, a hongkongiak vagy a kínai katolikusok mellett, mert nem üldözi őket senki

– írta Baranyi Krisztina.

Nyitókép: a pekingi téli olimpia megrendezése ellen tüntető ujgurok Isztambulban 2022. február 4-én – Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna

#Belföld#kína#ferencváros#fudan egyetem#baranyi krisztina#emberi jogok

Címlapról ajánljuk