Külföld

17 év után találkozott szüleivel a csecsemőként örökbe adott fiú, tragédia lett a vége

rtl.hurtl.hu

2022. január 29. 15:27

Egész Kínát megrázta a kamaszfiú története, akit szülei a viszontlátás után másodszor is eldobtak maguktól, ezek után pedig támadások keresztüzébe került a közösségi oldalakon.

Tavaly decemberben még úgy tűnt, Liu Hszüe-csou esete egyike lesz azoknak a szívmelengető történeteknek, amikor a születésük után örökbe adott gyerekek találkoznak édesapjukkal és édesanyjukkal, és minden érintett boldogabb lesz. Az elmúlt években több hasonló hír járta be a kínai sajtót, videókkal és fotókkal az örömteli találkozásokról, ahol a szülők rendre a meghatottságtól könnyes szemmel, boldogan ölelik meg rég nem látott, időközben már felnőtt gyermekeiket.

A 17 éves Liu története azonban tragédiával végződött. A fiú szülei ugyanis csak kötelességből mosolyogtak boldogan, amikor fényképeket készítettek a nagy találkozásról, és heteken belül újra eldobták maguktól gyermeküket.

A kínai sajtóban a „kétszer magára hagyott fiúként” emlegetett Liu ezt és a kínai közösségi oldalakon őt ért támadásokat már nem tudta elviselni. Hétfőn holtan találták egy tengerparton, öngyilkosságot követett el.

Egész Kínát megrázta

A hányattatott sorsú fiú története a kínai közösségi oldalak legfelkapottabb témája lett – a Washington Post cikke szerint csak a Weibón 2,4 milliárdos nézettséget ért el a nevével ellátott hashtag –, halálának híre a világsajtót is bejárta. A kínai rendőrség közölte, hogy nyomozást indít az örökbefogadásával kapcsolatban, a Weibo pedig pénteken, a fiú temetésének napján bejelentette, hogy majdnem száz felhasználó fiókját törölte vagy függesztette fel a közösségi oldalon a Liut ért támadások miatt.

Liu négy hónapos volt, amikor szülei eladták egy házaspárnak, akik 27 ezer jüant (mai árfolyamon nagyjából 1,3 millió forintot) fizettek érte egy közvetítőnek. Mostohaszülei a saját gyermekükként nevelték, Liu négyéves korában azonban tragédia történt: nevelőszülei meghaltak egy tűzijáték-robbanásban, ezután pedig mostohaanyjának szülei nevelték tovább.

Liu elmondása szerint gyerekkorában rendszeresen csúfolták az iskolában, mert árva volt, egyik tanára pedig szexuálisan bántalmazta. A fiú tavaly decemberben kezdte el keresni valódi szüleit, miután nagyszülei megerősítették a gyanúját, hogy gyerekként örökbe fogadták. Közösségi oldalán videóban kért segítséget, eredményesen.

A rendőrség segítségével megtalálta az édesapját, akivel december 26-án találkozhatott, majd pár héttel később az édesanyját is. Mint kiderült, igazi szülei elváltak, és mindketten saját családot alapítottak. Ennek ellenére eleinte úgy tűnt, hogy a találkozások örömteli hangulatban telnek, ám kisvártatva kiderült, hogy szülei nem akarják látni.

A kínai sajtóban megjelent beszámolók szerint Liut egyik szülője sem akarta befogadni a saját családjába. Az apja azt mondta, hogy a felesége nem lenne boldog, ha velük élne, és az anyja is csak „nyugodt életre” vágyott, Liu nélkül. Amikor pedig a fiú felvetette nekik, hogy segítsenek neki lakást találni, megszakították vele a kapcsolatot, az anyja még blokkolta is a WeChat üzenetküldő alkalmazásban.

Támadások kereszttüzében

Szülei a helyi sajtónak azt mondták, Liu arra próbálta kényszeríteni őket, hogy vegyenek neki házat, és hálátlan, önző emberként festették le a gyereküket. Ezután a fiú támadások kereszttüzébe került a kínai közösségi oldalakon, többek között undorítónak nevezték, és a pokolba kívánták, mert házat akart a szüleitől. 

A beszámolók szerint Liut az online zaklatás taszította végül az öngyilkosságba. Vasárnap este hosszú posztban írta le gondolait egy búcsúlevélben, amiben jelezte, hogy mire készül. Követői ugyan gyorsan jelentették a helyi rendőrségnek, hogy a Sanya városában vakációzó fiú mire készül, de már késő volt. 

Liu egy tengerparton gyógyszerekkel túladagolta magát, és amikor rábukkantak, már nem tudták megmenteni az életét. Helyi idő szerint hajnali négy órakor a rendőrség közölte, hogy hiába szállították kórházba, életét vesztette.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számot!

Nyitókép: Weibo

 

#Külföld#kína#örökbe fogadás#öngyilkosság#szülők

Címlapról ajánljuk