Külföld

Lehet, hogy még amerikai állampolgár, mégis ő Kína legnagyobb sztárja az olimpián

rtl.hurtl.hu

2022. február 10. 11:21

Kivételezhet a kínai állam a Pekingben aranyérmet nyert, amerikai születésű síelővel, akivel bármit el lehet adni a távol-keleti országban, és még a legnagyobb közösségi oldalt is lefagyasztotta.

Ku Aj-ling, a hó hercegnője ragyogni fog a hazai olimpián

– olvasható a Xinhua, a kínai állami hírügynökség egyik szalagcímében, amely a 18 éves, kínai állampolgárságú anya és amerikai állampolgárságú apa gyermekeként az Egyesült Államokban született Eileen Gu sízőt a kínai nevén említi. A szalagcím hangvétele nem szokatlan: a kedden olimpiai aranyérmet szerzett, szabadstílusú síző a pekingi téli olimpia legnagyobb sztárja, akinek szinte kultusza van a távol-keleti országban.

Ráadásul az Egyesült Államok és Kína feszült viszonya ellenére úgy tűnik, a kínai állam elnézi Gúnak azt is, hogy amerikai-kínai kettős állampolgár. Pedig ezt tiltják a kommunista állam törvényei.

A CNN cikke szerint a San Franciscó-i születésű sportoló 2015-ben, alig néhány hónnappal első világbajnoki dobogós helyezése után jelentette be, hogy Kínában folytatja a versenyzést, kínai nemzeti színekben. Gu azonban minden nyilatkozatában azt hangsúlyozza, hogy egyszerre tekinti magát amerikainak és kínainak, és egyaránt büszke mindkét származására, neveltetésére.

Amerikai vagyok, úgy nézek ki, és úgy beszélek. Senki sem tagadhatja, hogy amerikai vagyok. Amikor Kínába megyek, senki sem tagadhatja le, hogy kínai vagyok, mert folyékonyan beszélem a nyelvet és a kultúrát, és kínainak vallom magam

– fogalmazott kettős identitásáról egy évvel ezelőtt a síző.

Lefagyasztja a Weibót

Kínába költözése óta a fiatal sportoló hatalmas népszerűségre tett szert, az arcával lényegében mindent el lehet adni. A mosolygó arca óriásplakátokon és magazinok címlapjain köszön vissza, számos közismert, nemzetközi cég is szponzorálja, mint a Louis Vuitton és a Tiffany.

Forrás: Getty Images

A sízőnek közel 2,6 millió követője van a legnagyobb kínai közösségi médiafelületen, a Weibón. A Gu iránti elképesztő rajongást jól jelzi, hogy a több százmillió regisztrált felhasználóval rendelkező, a Twitterrel konkuráló (és a kínai állam ellenőrzése alatt álló) Weibón a síző oldalán több mint 90 ezer kommentet hagytak Gu olimpiai győzelme után, kevesebb mint 30 perc alatt.

A nevével kapcsolatos hashtagek pedig egy órán belül több mint 300 millió megtekintést kaptak, ami miatt végül rövid időre még össze is omlott a Weibo

a Business Insider cikke szerint. Bár a pekingi olimpián soha nem látott számban versenyeznek Kína színeiben külföldi születésű, de kínai állampolgárságot kapott sportolók (a férfi jégkorong-válogatott 25 tagjából például 6-an honosítottak), még sincsenek könnyű helyzetben. Sokan például nem kínai származásúak (például Jake Chelios és Jeremy Smith jégkorongozók, az amerikai hokiliga volt sztárjai), így külső jellemzőikkel kevésbé tud azonosulni a kínai közvélemény. 

Támadások két irányból

De a kínai származás is hiába, mert ha a honosított sportolók nem teljesítenek jól az olimpián – például az amerikai születésű műkorcsolyázó Zhu Yi, korábbi nevén Beverly Zhu, aki a csapatversenyben csetlett-botlott, és az utolsó helyen végzett –, akkor elképesztő gyűlölethullámmal szembesülhetnek a kínai közösségi oldalakon. 

De az Egyesült Államok közvéleménye felől is érik támadások ezeket a sportolókat, például Eileen Gút is. Szemükre vetik például, hogy Kínában gazdagodnak meg abból a tudásból, amit Amerikától kaptak, továbbá szemet hunynak az ujgurokkal szembeni kínai elnyomás felett. 

Nem hagyja annyiban a nyugati sajtó a síző állampolgárságának ügyét sem. A keddi olimpiai győzelme utáni sajtótájékoztatón a nem kínai újságírók többször is megkérdezték Gút, hogy még amerikai állampolgár-e, hiába nem akart róla beszélni a sportoló. Ezt nyilván a kínai állam sem szeretné, hiszen Kína szigorú bevándorlási szabályai tiltják a kettős állampolgárságot. A téli olimpia hivatalos honlapján azonban januárban megjelent egy cikk, ami Gu kettős állampolgárságára, tehát a vele való kivételezésre utalt.

Nyitókép: Eileen Gu / Getty Images

#Külföld#kína#téli olimpia#sztár#snowboard#amerikai#kettős állampolgárság#olimpiai bajnok

Címlapról ajánljuk