Külföld

2021 úgy fog bevonulni a történelembe, mint az utolsó év, amikor nőtt a népesség Kínában

rtl.hurtl.hu

2022. január 25. 14:03

A világ legnépesebb országa közel áll ahhoz, hogy csökkeni kezdjen a lakosság. A pekingi vezetés évtizedekig próbálta visszafogni a szülések számát, és családonként csak egy gyereket engedélyeztek, de most pont az ellenkezőjét akarják elérni. Kevés sikerrel. A folyamat megállíthatatlannak látszik, és ennek a kínai gazdaság láthatja kárát. 

A kínai statisztikai hivatal múlt héten bejelentette, hogy nem csak folytatódott, de fel is gyorsult a születésszám évek óta tartó csökkenése az országban. A hivatalos adatok szerint 10,6 millió gyerek született 2021-ben Kínában, azaz 7,5 gyerek jut ezer emberre, ami a legalacsonyabb szám a kommunista Kína 1949-es megalapítása óta.

Közben a halálozások száma alig volt kevesebb, mint a születések száma. A kínai statisztikai hivatal adatai szerint 10,14 millióan haltak meg 2021-ben, és így az ország népessége „csak” nagyjából 480 ezerrel nőtt. A növekedési arány utoljára az 1960-as évek elején volt ilyen alacsony.

Figyelembe véve, hogy Kínában 1,4 milliárdan élnek, gyakorlatilag nulla növekedésnek számít, ha csak pár százezer a különbség a születések és a halálozások között – mondta el a New York Timesnak Ho Jafu kínai demográfus. A népességstatisztikus hozzátette, hogy ezt a trendet „nem lehet visszafordítani”.

Vége a növekedésnek

A demográfusok már régóta jelezték, hogy a kínai népesség száma lassan csökkenni fog, de a folyamat annyira felgyorsult, hogy az még a szakértőket is meglepte, és a tavalyi adatok még a pesszimistább előrejelzéseket is alul múlták. Egy évvel korábban még 12 millió gyerek született Kínában, 2019-ben pedig 14,6 millió.

2021 úgy fog bevonulni a kínai történelembe, mint az év, amikor utoljára növekedett Kínában a népességszám

jelentette ki a Timesnak Wang Feng, a Kalifornia Egyetem szociológiaprofesszora.

Ezzel együtt folyamatosan nő az idősek aránya a kínai társadalomban, ami a munkaképes korú emberek számának csökkenésével együtt aggasztó gazdasági és társadalmi problémákat okozhat Kínában.

A népesség elöregedésének sebessége egyértelműen gyorsabb a vártnál. Ez azt jelzi, hogy Kína teljes népessége valószínűleg elérte a csúcsot 2021-ben

közölte Cse-vej Csang, az ázsiai befektetéssekkel foglalkozó Pinpoint Asset Management vezető közgazdásza. Ez pedig pénzügyi gondokat fog okozni, hiszen sokkal több idős embert kell eltartatni kevés fiatallal – mondta el még tavaly decemberben a CNN-nek James Liang, a Peking Egyetem közgazdásza.

A fiatalok nem akarnak gyereket

A kínai nemzeti statisztikai hivatal vezetője a kínai állam sajtónak azzal magyarázta a szülések számának csökkenését, hogy a fiatalok egyre később házasodnak, a gyerekvállalás már nem annyira fontos számukra, mint régen, és azzal, hogy csökkent a szülőkorban lévő nők száma. Ning Jizhe újságíróknak elmondta, hogy 21 és 35 év közötti nők száma hárommillióval csökkent 2021-ben.

Emellett a gyereknevelés hatalmas költségei is elbátortalanítják a fiatal kínaiakat a gyerekvállalástól, miközben a nők inkább a karrierépítést választják, és emiatt egyre kevésbé hajlandóak megházasodni – mondta el a Times-nak Cseng Mu szociológus. A házas fiatalok pedig a minőségi oktatás magas költségei miatt gondolják meg kétszer is, hogy gyereket vállaljanak, valamint a magas lakásárak árak miatt. A kormány pedig hiába kezdte el támogatni, hogy két-három gyerek is szülessen egy családba, ez már olyan anyagi terhet jelent, amit kevesen vállalnak.

Tiltásból támogatás

A Kínai Kommunista Párt a nyolcvanas években vezette be az egykepolitikát: csak egy gyerek szülését engedélyezték a házaspároknak, aminek részeként nők millióit kényszerítették abortuszra, és sok esetben sterilizálásra. Most ennek az ellenkezőjét próbálják elérni. 2015-ben bejelentették, hogy már két gyereket is engedélyeznek, de ez nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így tavaly óta már harmadik gyereket is lehet szülni.

A pekingi kormánypropaganda közben a gyerekvállalásra és házasságra kezdte el bátorítani a fiatalokat, és igyekeztek lakhatási támogatásokkal, valamint a szülési szabadság növelésével elősegíteni a születésszám növekedését, de ez egyelőre nem bizonyult elegendőnek. Szakértők szerint a kormánynak többet kell kínálni, ha meg akarják állítani a népességcsökkenést. 

Nyitókép: Egy nő gyerekével egy pekingi bevásárlóközpontnál. Fotó: REUTERS/Florence Lo

 

#Külföld#kína#szülés#szülések száma#népességszám#népesség

Címlapról ajánljuk