Külföld

Majdnem kétszáz lélegeztetőgépet lopott el két amerikai férfi

rtl.hurtl.hu

2022. február 7. 7:30

A covidos betegeknek szánt életmentő orvosi gépek értéke átszámítva nagyjából 930 millió forint volt. 

Három és fél évig tartó börtönbüntetésre ítéltek az Egyesült Államokban két férfit, aki bűnösnek vallották magukat 192 darab, covidos betegeknek szánt lélegeztetőgép ellopásában – jelentette a helyi sajtó. A szövetségi ügyészség közlése szerint a kórházi gépek összértéke hárommillió dollár (930 millió forint) volt.

Luis Urra Montero és Yoelvis Denis Hernandez 2020 augusztusában lopta el a gépek szállító kamiont, ami Miami nemzetközi repülőterére vitte a gépeket, ahonnan El Salvadorba vitték volna azokat. Az eszközök tulajdonosa az amerikai szövetségi állam volt.

A kamiont egy Miamitól nagyjából száz kilométernyire található parkolóból lopták el, ahol sofőrje éjszakára hagyta, majd a közeli Parkland városába vitték. A helyi és szövetségi hatóságoknak az hamar sikerült megtalálniuk a tolvajokat és a kamiont.

Az ügyészség közlése szerint az a szövetségi nyomozóhatóságnak sikerült megtalálnia „az ellopott lélegeztetőgépek nagy többségét”, de pontos számot nem mondtak. Azt sem lehet tudni, hogy mi lett azokkal a gépekkel, amiket nem találtak meg.

Nyitókép: Covidos beteget ápolnak egy berlini kórházban. Fotó: Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

#Külföld#lélegeztetőgép#covid#koronavírus#lopás#járvány#egyesült államok

Címlapról ajánljuk