Belföld

Jogerős: az Emmi jogtalanul utasította ki a sajtót a kórházakból

rtl.hurtl.hu

2022. február 2. 7:24

Mostantól a kórházakon múlik, hogy beengedik-e az újságírókat. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) jogtalanul utasította ki a Telexet és a sajtót a kórházakból – ezt mondta ki a Fővárosi Törvényszék, miután a Telex a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével bíróságon támadta meg a döntést, amellyel a köztévén és az MTI-n kívül minden más orgánumot kitiltottak a járvány idején az egészségügyi intézményekből. A bíróság jogerősen kimondta: 

nem a minisztérium, hanem a kórházigazgatók hatásköre arról dönteni, hogy kit engednek be az intézménybe.

A bíróság szerint az Emmi csak irányítási jogot gyakorol a kórházak felett, és a minisztérium sem hivatkozott olyan jogszabályra, amely alapján a sajtókérelmekről jogszerűen dönthetett volna.

Mostantól minden a kórházakon múlik

Én nagyon remélem, hogy ezek után lesz olyan intézményvezető, aki be fogja engedni a sajtót. Mivel ez nemhogy nem hátráltatná, sokkal inkább katalizálhatná a járvány elleni védekezést. Ha látjuk, hogy nagy a baj, akkor azt jobban el is hisszük

– mondta el a Telexnek Pásztor Emese, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének helyettes projektvezetője.

A lap feleveníti: a koronavírus-járvány idején a kórházakba, egészségügyi intézményekbe nem engedték be a kormánytól független médiát, így nem lehetett tudósítani arról, hogyan néz ki a járvány elleni küzdelem frontvonala. A Telex több mint 50 alkalommal kért fotózási engedélyt, tucatnyi intézménytől, de egyikbe sem engedték be őket. Kérelmeiket gyakran irányították az Emmi felé, vagy utasították vissza kapásból arra hivatkozva, hogy a minisztérium döntése alapján csak a közmédiát engedhetik be. 

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#kúria#koronavírus#sajtószabadság#kórház

Címlapról ajánljuk