Belföld

PDSZ: Egyes iskolákba egész delegációk vonultak ki a tankerületből megfenyegetni a sztrájkolókat

rtl.hurtl.hu

2022. január 31. 13:18

A pedagógussztrájk szervezői szerint a mai nap többről szólt, mint az oktatás helyzetéről. Az Emmi szerint a tanárok ötöde sem vett részt a munkabeszüntetésben.

Hétfő reggel nyolc és tíz óra között számos közoktatási intézményben sztrájkoltak a pedagógusok, erről részletesen korábbi cikkünkben olvashat.

A munkabeszüntetés után tartott sajtótájékoztatón Szabó Zsuzsa, a szervező Pedagógusok Szakszervezetének elnöke elmondta: „ez a mai nap – akármekkora energiát nyomott bele a kormány, hogy megakadályozza a pedagógusok figyelmeztető sztrájkját – mégiscsak megvalósult. Semmi mást nem tettünk, mint megfeleltünk az Emmi minisztere, Kásler  Miklós elvárásainak, aki azt mondta december 23-án, egy karácsonyi köszöntésben – ahol egyébként a következő évre is köszöntötte a pedagógusokat –, hogy egy jó pedagógus nemcsak tanár, hanem példakép is, aki megmutatja, megtanítja gyermekeinknek, hogyan kell kiállniuk önmagukért és küzdeni másokért.” 

Szabó Zsuzsa szerint hétfőn a pedagógusok ennek feleltek meg, amikor felhívták  a társadalom figyelmét arra, hogy nagy baj van,

mert ha így folytatódik, nem lesz tanár, aki tanítsa a gyerekeket. Nem lesz a gyerekeinknek jövője, és nem lesz ennek a társadalomnak holnapja.

Hozzátette: mivel a gyerekeknek nincsen olyan jó érdekérvényesítő képességük, a pedagógusok álltak ki értük is. 

Nyomást gyakorolt az állam

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője elmondta:

voltak olyan intézmények, ahová egész delegáció vonult ki a tankerületi központtól „megfenyegetni őket, hogy hagyják abba a sztrájkot”, máshová megfigyelők mentek, és arra próbálták rávenni a pedagógusokat, hogy hagyják abba a sztrájkot és menjenek be tanítani.

A sztrájk alatt minden gyereket elláttak, de elképesztő nyomást gyakoroltak a szülőkre és a pedagógusokra a kormány részéről, tette hozzá. Nagy Erzsébet megköszönte azon szülők együttműködését, akik a „fenyegetések és a félretájékoztatások ellenére megtették azt, hogy nem küldték be a gyermekeiket az óvodákba és az iskolákba”.

A szervezők megtudták: 10 óráig, tehát a sztrájk végéig 

a kormány nem adott be fellebbezést a bíróság elsőfokú döntésével szemben, amiben kimondták: a munkabeszüntetés jogszerű. 

Ahogy korábban beszámoltunk róla, az Emberi Erőforrások Minisztériuma a járványveszélyre hivatkozva akarta megfúrni a sztrájkot, ezzel támadta a munkabeszüntetést a bíróságon. Nagy Erzsébet hozzátette: másodfokon ezzel nyilván nem foglalkoznak majd, hiszen a sztrájk megvalósult. 

Hangsúlyozta: a bírósági eljárás a még elégséges szolgáltatásról szólt, nem arról, hogy jogszerű-e sztrájkolni. Szerinte a kormány pontosan tudta, hogy az az ellenkérelem, amit benyújtottak, teljességgel esélytelen. Ahelyett, hogy megegyeztek volna a szakszervezetekkel,

inkább ingerelték, inkább veszélyeztették a sztrájk megvalósítását, és fenyegették a dolgozókat

– fogalmazott. Úgy látja: a megvalósult sztrájk nemcsak arról szól, amiért eredetileg megszervezték, hanem hogy bemutassák, hogyan néz ki ma Magyarországon a sztrájkjog gyakorlása és a demokrácia állása. 

14 órára autós felvonulást hirdetett Budapestre a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ). A tervek szerint kétszáz autó vonul majd a Hősök terétől, és ez elég ahhoz, hogy megbénítsák Budapestet. Az Erzsébet hídon át mennek Budára, majd a Margit hídon vissza a Hősök terére, így támogatva a sztrájkoló pedagógusokat. A sajtótájékoztatón elhangzott: az eseményre autóval már nem lehet regisztrálni, teljes a létszám.

Emmi: A tanárok ötöde sem sztrájkolt

Országosan az iskolákban foglalkoztatott pedagógusok kevesebb mint egyötöde vett rész a hétfői sztrájkban – közölte az előzetes adatok alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn napközben.

A tárca a közleményében sajnálatosnak nevezte, hogy a szakszervezetek annak ellenére megszervezték a sztrájkot, hogy annak jogi feltételei nem álltak fenn.

A minisztérium szombaton közölte: törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk, mivel a bíróság csak pénteken hozott elsőfokú, nem jogerős határozatot, a jogszabály szerint pedig sztrájk csak akkor tartható, ha a bíróság jogerős döntést hozott róla.

Nyitókép: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete / Facebook

#Belföld#pdsz#psz#pedagógussztrájk#sztrájk#szakszervezet#érdekérvényesítés#emmi#emberi erőforrások minisztériuma#oktatás#közoktatás

Címlapról ajánljuk