Belföld

Szankciók a sztrájkoló tanárok ellen, a szülőket is büntethetik

rtl.hurtl.hu

2022. február 3. 6:00

A szakszervezetek szerint már a sztrájk alatt „egész delegációk” fenyegették a pedagógusokat, mostanra meg is kezdődtek a retorziók. 

Különböző módszerekkel kezdték el szankcionálni a hétfői kétórás figyelmeztető sztrájkban részt vett pedagógusokat – mondták el szakszervezeti vezetők a Népszavának. Közben egyes tankerületekben elkezdték bekérni azoknak a tanároknak a nevét, akik az adott iskolákban a sztrájkot szervezték.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének közlése szerint van olyan iskola is, a tankerület vezetése a sztrájk után közölte, hogy nem áll módjában a korábbi mértékben biztosítani azt az összeget, amit az igazgató pótlékként oszthatna szét a pedagógusok között. A tankerület költségvetési okokra hivatkozott – írta a Népszava.

A PDSZ elmondása szerint volt, amikor egy tanárt azért akartak megbüntetni, mert értesítette a szülőket a sztrájkról, egyes tankerületeknél pedig elkezdték bekérni azoknak a tanároknak a nevét, akik az adott intézményben a sztrájkot szervezték.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás a Népszavának elmondta, egy iskolában csak azoknak a tanároknak kell elvégezniük a diákok intelligencia-tesztjének javítását és értékelését, akik hétfőn sztrájkoltak.

Mindkét szakszervezet jelezte, hogy több iskolában is arra utasították a tanárokat, hogy a KRÉTA e-naplóban úgy könyveljék el a sztrájk miatt elmaradt órákat, mintha megtartották volna azokat. Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja a lapnak elmondta, hogy maga is látott egy erről szóló levelet, amit egy tankerületi igazgató küldött ki az intézményeknek.

Nagy Erzsébet szerint ezzel azt akarják elérni, hogy adminisztrációs szinten láthatatlanná tegyék a sztrájkot.

És közben még a szülőket és a diákokat is büntetik. Ugyanis, ha az óra „hivatalosan” meg volt tartva, a hiányzó tanulók, akiknek a szüleik nem kértek gyermekfelügyeletet a sztrájk idejére, igazolatlan hiányzást kaphatnak.

A PDSZ képviselője figyelmeztetett: az e-napló utólagos meghamisítása jogellenes, konkrétan közokirathamisításnak számít.

Nagy Erzsébet a sztrájk napján közölte, hogy voltak olyan intézmények, ahová egész delegáció vonult ki a tankerületi központtól „megfenyegetni őket, hogy hagyják abba a sztrájkot”, máshová megfigyelők mentek, és arra próbálták rávenni a pedagógusokat, hogy hagyják abba a sztrájkot és menjenek be tanítani.

Másnap a PDSZ közölte, hogy „meg fogjuk védeni azokat, akik a sztrájkban részt vettek”, és jelezték, hogy készek március 16-án sztrájkba lépni, amennyiben nem sikerül megegyezni a kormányoldallal.

Nyitókép: rtl.hu

 

#Belföld#pedagógussztrájk#pdsz#psz#tankerület#bosszú

Címlapról ajánljuk