Belföld

Ezekkel az árstoppos táblákkal találkozhatunk majd a boltokban

rtl.hurtl.hu

2022. január 27. 6:27

A bejáratokra kell kitenni a rendelet szerint a kormány árstopját hirdető táblákat, a nagyobb üzleteknek színesben, a kisebbekben jó fekete-fehérben is. Az élelmiszer-webshopok sem maradnak ki.

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet arról, hogy a kereskedők hogyan kötelesek tájékoztatni a vásárlókat az árstopról. Ebben a miniszterelnök kabinetfőnöke, Rogán Antal megszabja, hogy a különböző méretű boltok a kiadott arculati elemek közül melyiket használhatják, illetve azt hova és mekkora méretben kell kitenniük.

A hipermarketek, szupermarketek, diszkontok, valamit a bruttó 200 négyzetméternél nagyobb üzletek az 1. mellékletben található tájékoztatót kötelesek használni. Ez egy színes, kék hátterű tájékoztató tábla, amelynek tetején ott az árstop felirat egy stoptábla formájú, piros hátterű alakzaton. 

1-es és 2-es melléklet  forrás: Magyar Közlöny

Az ennél kisebb üzletek választhatnak az 1., a 2., és a 3. mellékletek közül. A két utóbbi már fehér hátterű, a különbség annyi köztük, hogy a 2-es mintán van egy vékony kék keret és pirossal van az árstop, a 3-as minta pedig már fekete-fehér nyomtatással is készülhet, mert azon szürke a stoptábla.  

A 200 négyzetméter feletti boltoknak az összes bejáratánál ki kell tenniük a tájékoztatót, legalább A3-as méretben (297×420 milliméter), jól látható információs táblán, az ennél kisebb boltoknak szintén a bejáratánál kell kitenniük a tájékoztatót, de már kisebb, legalább A4-es (210×297 milliméter) méretben, szintén jól látható információs táblán, a piacokon pedig a bejáratnál, vagy egyéb helyen, A4-es méretben.

3-as melléklet  forrás: Magyar Közlöny

Rogán Antal gondolt az élelmiszert áruló webshopokra, illetve az internetes oldallal rendelkező kereskedőkre is, ők sem maradhatnak ki a tájékoztatásból. Nekik a nyitó oldalon kell jól látható méretben közzétenniük a az árstopos tájékoztatót.

A tájékoztató táblák megfelelő elkészítéséhez arculati kézikönyvet is kiadott a kormány. A rendelet február 1-jén lép hatályba.

Ahogy arról beszámoltunk, két hete jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök egy Facebook-videóban, hogy árstopot vezetnek be hat alapvető élelmiszerre, ami aztán kiegészült a csirke far-háttal. Most azonban, a kiadott tájékoztató táblából kiderül, hogy a csirke far-hát részeire, a csirke farra, a csirke hátra és a csirke szárnyvégre is érvényes az árstop. 

Nyitókép: A Budapesti Kormányhivatal munkatársai bemutató fogyasztóvédelmi ellenőrzést végeznek egy hús- és hentesárut árusító standnál a budapesti Fővám téri Központi Vásárcsarnokban 2019. április 10-én. Fotó MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#árstop#rogán antal#magyar közlöny#rendelet#orbán viktor#csirke far-hát#boltok#üzletek

Címlapról ajánljuk