Belföld

Felszólította az ellenzék Orbán Viktort, hogy mondja le a moszkvai találkozót Putyinnal

rtl.hurtl.hu

2022. január 24. 15:40

Az Egységben Magyarországért pártszövetség szerint az orosz elnök éket próbál verni Magyarország és a NATO közé.

Az Egységben Magyarországért szövetség felszólítja Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy mondja le az Oroszországi Föderáció elnökével ez év február 1-jén Moszkvában tervezett látogatását – közölte az ellenzéki pártok választási szövetsége.

A közlemény szerint az ukrajnai konfliktus körüli, különösen kiélezett és feszült helyzetben Orbán Viktor baráti találkozóját Vlagyimir Putyin elnökkel kifejezetten károsnak és nemzeti érdekeinkkel ellentétesnek tekintik.

Az Egységben Magyarországért szerint Orbán Viktor látogatása – és az a tény, hogy a kialakult helyzet ellenére sem mondta le az utat – azt üzeni, hogy a NATO és EU tagállamok nem egységesek Putyin javaslatainak elutasításában. Orbán tehát ezzel a látogatással közvetve bátorítja az orosz elnököt a jelenlegi feszült helyzet további eszkalálására. 

A pártszövetség szerint „aggasztó hírek érkeznek arról, hogy a látogatás során döntő lépést kívánnak tenni Paks-2 építése kapcsán, és egy Magyarország számára előnytelen újabb gázmegállapodást is tető alá akarnak hozni”.

Az ellenzék szerint az oroszok azon követelése, hogy a NATO vonja ki katonáit és fegyvereit a kelet-európai NATO-tagállamokból, és hogy erről „Oroszország és az USA egyezzen meg Európa biztonságáról, ám Európa megkérdezése nélkül

térségünket, beleértve hazánkat is teljes mértékben védtelenné és kiszolgáltatottá tenné az orosz zsarolással és expanziós törekvésekkel szemben, hiszen azt is elvárná, hogy a NATO Magyarországot is hagyja magára.

Az ellenzék szerint ezzel Moszkva éket próbál verni a transzatlanti együttműködésbe. Ezért az Egységben Magyarországért szövetség üdvözli, hogy mind az Egyesült Államok vezetése, mind a NATO egyértelműen elutasítja az orosz vezetés abszurd, a mi biztonságunkat és szuverenitásunkat alapjaiban fenyegető javaslatait. 

A pártszövetség szerint Magyarországnak aktívan, nemcsak szavakkal, de tettekkel is ki kell állnia Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. Ezt kívánja a kárpátaljai magyarság érdeke is, akiket egy újabb háborús eszkaláció közvetlen életveszélybe sodorna.

Az rtl.hu is beszámolt róla, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: természetes, hogy Orbán Viktor tárgyal az orosz elnökkel, továbbá Magyarország nem kíván egy Kelet-Nyugat vetélkedés, egy új hidegháború áldozatává válni.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatóra a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#orbán viktor#vlagyimir putyin#egységben magyarországért#látogatás#paks 2#gáz

Címlapról ajánljuk